Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Проукраїнська активістка чекає на допит російських силовиків у Криму

Громадянка України Лариса Китайська, яка заявляє про переслідування з боку російських силових відомств у Криму, продовжує залишатися на анексованому півострові і чекає допиту.

Як повідомила Китайська Крим.Реалії, їй досі не висунули ніяких офіційних звинувачень, вона не знає свого правового статусу.

«Зараз мені постійно телефонують і кажуть, що викличуть на допит – сьогодні. Перші два дні з метою отримання зізнань до мене застосовувалися заходи крайнього психологічного тиску. Фактично, застосовуються тортури. Вони вимагають щиросердного зізнання», – розповіла жінка.

Вона уточнила, що на допит її викликають в управління російського Слідкому.

«Вони не представляються, посвідчень не показують, входять у будинок, коли до мене приїжджає «швидка» допомога, влітають разом з лікарями. Мене змушують зізнатися в розпалюванні міжнаціональної ворожнечі. На сьогоднішній день мій правовий статус невідомий, мені про нього нічого не оголошують», – сказала Китайська.

Жінка скаржиться на проблеми зі здоров'ям, але без офіційної інформації про свій правовий статус вона не може виїхати з Криму.

«Якби я виїжджала, то тільки на лікування. Тому що я реально ніякого злочину не скоювала. Я хочу, щоб визначили мій правовий статус, а потім мені потрібно виїхати і підлікуватися, хоча б у Херсон», – сказала вона.

Китайська впевнена, що така невизначеність і регулярні дзвінки – це спосіб тримати активістку та її сім'ю в напрузі і в страху.

«Але я буду триматися, це ніяким чином не змінить моїх поглядів на життя, і моя позиція не зміниться», – сказала вона.

Коментарі російських силових відомств з цього приводу зазвичай відсутні.

Раніше в Кримській правозахисній групі повідомили про затримання 18 липня співробітниками ФСБ Росії в Ялті проукраїнської активістки Лариси Китайської. Після цього в її квартирі провели обшук. За інформацією правозахисників, російські силовики намагаються звинуватити жінку в "сепаратизмі".

Прокуратура АРК порушила кримінальне провадження щодо незаконного затримання й обшуку житла в Ялті громадянки України. За цими фактами розпочато досудове розслідування кримінальних проваджень за ознаками кримінальних злочинів, передбачених ст. 146 (незаконне позбавлення волі), ст. 162 (порушення недоторканності житла) КК України. Матеріали передані до Генеральної прокуратури України для визначення підслідності.

Верховна Рада України офіційно оголосила 20 лютого 2014 року початком тимчасової окупації Криму і Севастополя Росією.

7 жовтня 2015 року президент України Петро Порошенко підписав відповідний закон.

Міжнародні організації визнали окупацію та анексію Криму незаконними і засудили дії Росії.

Країни Заходу запровадили низку економічних санкцій.

Росія заперечує окупацію півострова і називає це «відновленням історичної справедливості».

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ