Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Ляльки і дитяча домовина. Як українці відреагували на скандал з УПЦ МП

У різдвяні дні Україною прокотився флешмоб «Принеси ляльку під храм УПЦ МП». Після того, як у Запоріжжі священик УПЦ МП відмовився поховати дворічного малюка, цей флешмоб започаткував місцевий блогер Юрій Гудименко.

Нагадаємо, що 31 грудня у Запоріжжі сталася трагедія. 39-річний чоловік вирішив покінчити життя самогубством і викинувся з вікна багатоповерхівки. Він впав на дворічного малюка, який разом із батьками виходив із будинку. Дитина загинула.

Священик УПЦ МП відмовилися відспівувати дитину, мотивуючи це тим, що хлопчик був хрещений у церкві УПЦ Київського патріархату. Батьки дитини благали священика на колінах, аби він поховав їхнього малюка, але він однаково не погодився. Цей випадок обурив українців і викликав резонанс та суспільний осуд. Натомість керівництво УПЦ МП дії свого священика не засудило, а навпаки підтримало.

Для того, щоб висловити свій протест, українці долучилися до флешмобу «Принеси ляльку під храм УПЦ МП». Не обійшлося без сутичок.

Як повідомив сайт “Слов’янські відомості“, ляльку принесли навіть до церкви в Слов’янську Донецької області.

Лялька під храмом УПЦ МП у Слов’янську. Фото: “Славянские ведомости”.

Увечері, 5 січня, в Києві біля Києво-Печерської лаври фотокореспонденту видання Радіо Свобода Сергію Нужненко завадили зняти, як люди приносять іграшки до входу лаври в рамках флешмобу #принеси_ляльку.

У Запоріжжі 6 січня біля Храму Петра та Февронії в районі Малого ринку побили людей, котрі принесли ляльки до будівлі церкви. 

«Хлопці принесли ляльок. Почалася розмова з охороною. Охорона викликала підкріплення, — розповів Громадському радіо волонтер Валентин Бурий. — У розмові пролунала фраза про «Радомир» (громадська організація «Союз православний Радомир» — ред.). Хлопців відтягли від церкви і забуцали ногами».

Валентин Бурий пояснив, що організація «Радомир»це «бойове крило церкви».

Як повідомило "Радіо Свобода", у Дніпрі біля Свято-Троїцького кафедрального собору УПЦ (МП) 8 січня також відбулася акція «Принеси ляльку». Дніпряни поклали під двері церкви дитячі іграшки й плакати з написами: «Дитина ні в чому не винна».

У Дніпрі біля кафедрального собору УПЦ (МП) відбулася акція «Принеси ляльку». 8 січня 2018 року. Фото: Радіо Свобода.

У Вінниці під будинок єпархії УПЦ Московського патріархату в рамках флешмобу принесли, окрім іграшок, ще й труну, передає видання "20 хвилин".

На паркані Вінницької єпархії УПЦ МП повісили плакати, біля нього поклали іграшки і труну з написом "Кубло російського окупанта". Фото - "20 хвилин"

На труні, яку залишили біля паркану,  активісти написали "Кубло російського окупанта".

Також додамо, що 8 січня активісти провели акцію під стінами Києво-Печерської Лаври під гаслами "ФСБ, геть з Лаври".

Активісти вимагали також пояснити, чому люди, які раніше прислужували у Лаврі, нині воюють на боці терористів на Донбасі.

Додамо, що у Львові до храму УПЦ МП на вул. Короленка також приносили ляльки.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ