Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Природоохоронні об'єкти України внесли до Смарагдової мережі Європи

В Страсбурзі (Франція), під час 36-го засідання Постійного комітету Конвенції про охорону дикої флори та фауни і природних середовищ існування, яка діє під егідою Ради Європи, було прийнято два важливі рішення для подальшого розвитку природоохоронної сфери України, повідомив сайт Комітету екологічного порятунку України.

Зокрема,  під час засідання делегаціями  сторін Конвенції були затверджені переліки об’єктів Смарагдової мережі Європи для перших трьох європейських країн: України, Білорусі та  Швейцарії.

Український перелік, який  підготовлений групою науковців та складається з 271  природоохоронного об’єкта, площею 6,2 млн. га, отримав  високу  оцінку і був схвалений за результатами розглядів на міжнародних біогеографічних семінарах.

Включення до переліку українських  об’єктів, що становлять близько 10 % площі держави, надає цим територіям міжнародний статус особливого природоохоронного значення. Надалі має бути створена система управління та моніторингу за рідкісними та зникаючими видами рослин і тварин, а також природними оселищами, які потребують заходів для збереження в рамках виконання вимог Бернської конвенції. Це рішення  повністю відповідає  заходам  з виконання вимог України в рамках  Угоди про асоціацію з ЄС в частині наближення  до Пташиної  та Оселищної Директив Євросоюзу.

Крім того, фахівці  Міністерства екології та природних ресурсів України  запевняють,  що перелік  є далеко не остаточним і робота з його розширення буде продовжена.

Важливим для України стало  прийняття  рішення  Постійного комітету Бернської конвенції  про закриття справи, відкритої на вимогу Румунії в 2004 році, стосовно проекту відновлення глибоководного суднового ходу через гирло Бистре (дельта Дунаю, Україна).

Враховуючи позитивні результати роботи Спільної комісії тристоронньої україно-румуно-молдавської Угоди між Міністерством навколишнього середовища та планування територій Республіки Молдова, Міністерством вод, лісів та охорони навколишнього середовища Румунії та Міністерством екології та природних ресурсів України про співробітництво в зоні природоохоронних територій у дельті Дунаю і пониззі р. Прут, справу вирішили закрити.

Наразі результати екологічного моніторингу в дельті Дунаю, який проводить  Український науково-дослідний  інститут екологічних проблем, свідчать про відсутність транскордонного негативного впливу на румунську  частину дельти Дунаю.

Надалі Спільна комісія  буде  представляти кожні два роки звіт Постійному комітету Бернської конвенції щодо прогресу у вирішенні питань збереження біорізноманіття дельти Дунаю. Також буде продовжено здійснення моніторингу.

Варто відзначити, що заступником голови Постійного комітету Бернської конвенції був  обраний представник української делегації, директор Департаменту заповідної справи Мінприроди  Ігор  Іваненко.

КЕПУ

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ