Notice: Undefined index: volyn in /home/galinfo/web/galinfo.com.ua/public_html/lib/custom/mo_news_func.php on line 97
Новини Світу: Приватна колекція документів про Армію Крайову передана до архіву
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Волинь

Приватна колекція документів про Армію Крайову передана до архіву

Величезна приватна колекція Станіслава Костки-Домброви про Армію Крайову потрапила до Архіву новітніх актів. Урочисте передання документів відбулося 20 грудня.

У вівторок, 20 грудня, у приміщенні Фонду польської держави у підпіллі, відбулися презентація та урочисте передання архіву Станіслава Костки-Домброви у фонди Архіву новітніх актів. Переказані документи – найбільша колекція, присвячена Армії Крайовій, створена приватною особою. Оригінальні документи періоду війни потрапили до фондів Архіву новітніх актів завдяки підтримці Міністерства культури і національної спадщини та Центральної дирекції державних архівів. Серед документів, зібраних Косткою-Домбровою, – листівки, преса, плакати та оригінали листів і газет Армії Крайової.

Станіслав Костка-Домброва під кінець Другої світової війни створив партизанську групу на території колишнього округу Армії Крайової Перемишль, пізніше – на території округів Санок і Кросно. Після війни був головою Відділу інформації та безпеки, керівником служби безпеки «Стража», яка охороняла підпільну антикомуністичну організацію «Свобода і незалежність». 5 березня 1946 р. його арештували й засудили на 7 років ув’язнення. За свою діяльність зі збереження пам’яті про солдатів Армії Крайової Костка-Домбровський отримав нагороду Хранителя національної пам’яті Інституту національної пам'яті Республіки Польща. Нагороджений також орденом «Virtuti Militari» V класу, орденом «Polonia Restituta» III i IV класів, Хрестом доблесних, Срібним хрестом заслуги з мечами, Військовою медаллю, хрестом Армії Крайової та Партизанським хрестом.

wprost.pl

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ