Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Путін назвав Курили суверенною російською територією

Президент РФ Володимир Путін під час прес-конференції за підсумками саміту АТЕС у Лімі назвав відсутність мирного договору з Японією "анахронізмом минулого", а Курильські острови - суверенною російською територією. Про це повідомляє "Интерфакс".

"Те, що стосується Курильських островів, - це результат Другої світової війни, і ми вважаємо, що це на сьогодні суверенна російська територія, закріплена в міжнародних документах. Але ми готові вести діалог з нашими японськими партнерами, ми говоримо про те, що різні варіанти можливі", - сказав Путін, зазначає РИА Новости.

Він заявив, що, відповідно до декларації СРСР і Японії 1956 року, "передбачалося, що Японії повернуть два острови, однак не йшлося про те, на якій основі, під чиїм суверенітетом залишаться ці два острови, на яких умовах їх буде передано".

"Ми знаємо позицію японської сторони, яка говорить про чотири острови. Це все предмет наших переговорів", - додав Путін.

Він зазначив, що Росія і Японія "хочуть укладення мирного договору і шукають шляхи, як це зробити".

В жовтні газета Nikkei повідомляла, що Японія має намір запропонувати російській владі передати їй острови Хабомаї та Шикотан і ввести спільне управління на Кунаширі та Ітурупі. Токіо також може погодитися на варіант, згідно з яким буде введено спільне управління всіма чотирма спірними територіями, відзначала газета. У МЗС Японії цю інформацію пізніше спростували.

Японія претендує на чотири острови, посилаючись на двосторонній Трактат про торгівлю і кордони 1855 року. Повернення цих територій Токіо висунув як умову для укладення мирного договору з Росією, який після закінчення Другої світової війни так і не було підписано.

Нагадаємо, наприкінці жовтня міністр внутрішніх справ України Арсен Аваков закликав Японію зберегти санкції проти РФ задля повернення Курил.

LB.ua

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ