Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика  |  Війна з Росією

Путіну не вигідно виходити з «шкільного перемир'я»

Росія продовжує свою сталу практику залякування. Коли Україна чи Захід не пристають на її пропозиції, тоді від дипломатії Кремль переходить до грубого військового шантажу. Таку думку висловив військовий експерт, співголова ГІ «Права Справа» Дмитро Снєгирьов.

Як зазначив Дмитро Снєгирьов, прес-центр штабу АТО повідомляє, що крім обстрілів позицій українських військових, бойовики цілили також у житлові квартали Мар’їнки, внаслідок вибухів зруйновані господарчі будівлі та пошкоджені стіни будинків.

«Але наразі Росія не стане виходити з процесу перемир'я. Нинішня активізація напруження на Донбасі – це локальне загострення ситуації, чергова гра м’язами. Для Росії вийти зараз зі «шкільного перемир'я» – це продемонструвати всьому світу, що її начебто «мирні» пропозиції щодо місії ООН, які вони внесли в Радбез, нічого не вартують. Вся «мирна» риторика Путіна, буде спростована ескалацією напруження.

Росія продовжуватиме розігрувати ідею миротворців. Кремлю потрібен ще час, щоб світова спільнота або сама відмовилася від неї, або Москва створить умови, коли цей план буде визнано неробочим, а Україну визнають недоговороспроможною», - сказав Дмитро Снєгирьов.

Він додав, що, наприклад, представник України в гуманітарній підгрупі Тристоронньої контактної групи Ірина Геращенко вважає, що пропозиція Російської Федерації про введення миротворчої місії ООН на Донбас була зроблена виключно для відтягування часу. «Насправді Російська Федерація, президент Росії скинули таку гібридну, сурогатну пропозицію щодо миротворців, яка є абсолютною нісенітницею», - сказав вона.

«Росія чітко відпрацьовує свій план по миротворцях: внесла проект резолюції в Радбез ООН і зіграла на випередження України. Росія демонструє: ми голуби миру, а далі нехай світова спільнота з цим розбирається. Ваше право приймати чи ні пропозиції по миротворцям», -  сказав Дмитро Снєгирьов.

Він додав, що міністр закордонних справ РФ Сергій Лавров вже встиг заявити, що Росія, начебто, жодної пропозиції на папері щодо тексту російської ініціативи ні від кого не отримала. «Якщо вони не хочуть її обговорювати, то що ми можемо зробити? Не будемо ж ми їх змушувати», - зазначив він.

«Разом з тим РФ продовжує тиснути на наших західних партнерів щодо продовження українською стороною терміну дії Закону «Про особливий порядок місцевого самоврядування в окремих районах Донецької та Луганської областей». Постійний представник Російської Федерації при ОБСЄ Олександр Лукашевич на засіданні Постійної ради організації заявив, що Київ не робить жодних зусиль для політичного врегулювання конфлікту. «Під загрозою продовження дії закону про особливий статус Донбасу. Відмова від цього необхідного кроку, загрожує критичним ускладненням процесу врегулювання», - підкреслив постпред Росії.

На тлі заяв постпреда РФ Лукашевича, вельми цікавою виглядає інформація віце-спікера Верховної Ради Оксани Сироїд, яка стверджує, що їй дзвонили з Німеччини на прохання канцлера Ангели Меркель щодо продовження дії Закону «Про особливий порядок місцевого самоврядування в окремих районах Донецької та Луганської областей».

«..Просили проголосувати за продовження дії закону про особливий статус для окупованих частин Донецької і Луганської областей (термін дії закону завершується 18 жовтня). Інтерес до голосування висловлювали і інші представники міжнародних партнерів», - написала вона на своїй сторінці в Facebook.

Варто зазначити, що у Москви є чітке розуміння ситуації: якщо не будуть прийняті їхні умови, то вони залишаються в плюсах, тому що першими внесли свій проект резолюції в Радбез ООН», - сказав Дмитро Снєгирьов.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ