Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Пинзеник: парламент має змінити філософію у фінансуванні вітчизняної медицини

Парламент має змінити філософію у фінансуванні вітчизняної медицини. Про це в сесійній залі Верховної Ради заявив народний депутат від "УДАРу" Віктор Пинзеник під час обговорення проекту закону "Про державні фінансові гарантії надання медичних послуг та лікарських засобів". Повідомила прес-служба УДАРу.

Він наголосив, що наразі мова не йде про повну відмову від бюджетного фінансування медицини. "Йдеться по зміну філософії у фінансуванні медицини. Логіка наступна - ми припиняємо фінансувати процес і пробуємо перейти на оплату кінцевого продукту", - додав Віктор Пинзеник. 

За словами народного депутата, саме це дасть стимул для саморозвитку медицини. "Бо зараз система вмирає, бо немає ніяких стимулів. І ми робимо перший крок - даємо пацієнтам право вибору закладів для лікування", - зауважив Пинзеник. 

Парламент ухвалив проект закону в першому читанні. Законопроект передбачає створення ефективного механізму фінансування надання медичних послуг і лікарських засобів за рахунок бюджетних коштів для забезпечення збереження та відновлення здоров’я населення України.

Зокрема, обсяг медичних послуг та лікарських засобів, вартість яких покривається державними гарантіями, та ступінь покриття закріплюється на рівні закону в державному гарантованому пакеті.

В межах державного гарантованого пакету держава гарантуватиме повну оплату за рахунок коштів державного бюджету необхідних медичних послуг та лікарських засобів на екстреному, паліативному та первинному рівні, та частково на вторинному (спеціалізованому) та третинному (високоспеціалізованому) рівні, наданих постачальниками медичних послуг. При цьому компонент медичної допомоги на всіх рівнях завжди буде оплачуватись державою у повному обсязі.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ