Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Рада провалила закон про Агентство повернення активів

Верховна Рада не змогла ухвалити закон про створення Національного агентства України з питань виявлення, розшуку та управління активами, отриманими від корупційних та інших злочинів, - Лівий берег.

Цей законопроект (№3040) намагалися прийняти в цілому близько десяти разів. Претензії депутатів в основному стосувалися передачі Національному агентству в управління активів, на які накладено арешт за позовом в інтересах держави. Після перерви спікер Володимир Гройсман запропонував компроміс, за яким агентство буде тільки зберігати заарештовані активи без права відчуження, крім випадків, коли товари швидкопсувні. Однак і ця пропозиція не дозволила розблокувати прийняття закону. У підсумку Рада проголосувала 230 голосами за направлення документа на доопрацювання (повторне друге читання) в профільний комітет з тим, щоб він був доопрацьований для голосування наступного пленарного вівторка. Під час доопрацювання комітет повинен переписати документ з урахуванням компромісних пропозицій, які озвучив Гройсман.

За документом, нове Нацагентство має бути не правоохоронним, а швидше допоміжним органом. Воно буде підзвітне Раді і підконтрольне Кабміну. Голову агентства обиратиме конкурсна комісія.

Основними функціями агентства стануть: аналіз статистичних даних та іншої інформації про активи; пошук, оцінка активів за зверненням правоохоронних органів; ведення Єдиного державного реєстру активів, на які накладено арешт у кримінальному провадженні; співпраця з іноземними державами щодо виявлення активів; роз'яснення правоохоронцям з питань, пов'язаних з активами.

Закон про створення цього агентства входить У пакет законів, необхідних для запровадження безвізового режиму з ЄС.

Нагадаємо, МВС говорило про плани повернути в Україну мінімум 30 млрд доларів, виведених за кордон колишніми високопосадовцями.

Зараз робота з повернення злочинних активів ведеться незадовільно. У серпні перший заступник міністра юстиції Наталія Севостьянова говорила, що цього року до держбюджету було повернуто лише 7,87 тис. гривень конфіскованих коштів.

Лівий берег

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ