Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Рада ЄС не ухвалила рішення щодо України

Рада Євросоюзу не ухвалила жодного рішення щодо можливого підписання угоди про асоціацію з Україною, але готова зробити це в будь-який момент, аж до саміту у Вільнюсі в разі виконання Києвом необхідних умов. Про це сьогодні у Брюсселі за підсумками засідання Ради ЄС з питань закордонних справ повідомив міністр закордонних справ Литви, яка головує в ЄС, Лінас Лінкявічюс.

«Можу підтвердити, що рішення не ухвалене. Я вірю, що це добре, тому що також немає негативного рішення. Двері залишаються відкритими. Європа залишається зацікавленою», – сказав глава зовнішньополітичного відомства Литви.

За його словами, всі гілки європейських інституцій залучені в процес, спрямований на підписання угоди про асоціацію з Україною.

«Я не говорю про Раду міністрів, і якщо необхідно, ми зберемося знову, але залучений і Європейський парламент – місія Кокса-Квасневського знову повернеться в Україну, також президент Баррозу від Єврокомісії направить свого представника – тож ми продовжуватимемо говорити з українцями», – сказав литовський міністр.

Водночас Лінкявічюс констатував, що й українці «мають виконати необхідні умови, й вони це обіцяли зробити».

«Побачимо, можливо, Верховна Рада завтра буде результативною, що дуже допомогло б – нам потрібен рух. Відклавши емоції, оцінивши ситуацію об’єктивно, якою мірою було виконано умови, тоді ми зможемо ухвалити рішення – не сьогодні, як я сказав, але я не виключив би, що ми повернемося до цього питання. Це може відбутися будь-якого дня, навіть в останній момент – у Вільнюсі. Все залежатиме від ситуації в Україні», – пояснив міністр.

«Нам потрібне лідерство від українських лідерів, передусім від українського президента – він має владу та вплив. Настає момент істини. Ці десять днів до саміту будуть вирішальними», – наголосив Лінкявічюс.

Україна планує підписати угоду про асоціацію з ЄС на саміті «Східного партнерства» у Вільнюсі 28-29 листопада. Для цього Київ має виконати низку умов, головна з яких – вирішити питання про лікування ув’язненого екс-прем’єра Юлії Тимошенко за кордоном.

Радіо Свобода

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ