Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Рада зробила крок до реформи КС

Верховна Рада ухвалила у першому читанні законопроект №5336-1 "Про Конституційний суд України". Це рішення підтримали 239 народних депутатів.

Авторами законопроекту виступили парламентарі Сергій Алєксєєв, Наталія Агафонова, Леонід Ємець, Руслан Сидорович, Роман Романюк, Василь Яніцький та Вікторія Пташник.

Згідно з пояснювальною запискою, новий закон пропонує врегулювання на законодавчому рівні правовідносин щодо порядку організації та діяльності КС, статусу його суддів, підстав і порядку звернення до суду, процедури розгляду ним справ і виконання рішень суду, а також ефективне функціонування інституту конституційної скарги.

Законопроект містить нову організаційну структура Конституційного суду, який має складатися з великої палати у складі усіх суддів КС для вирішення питань у справах за конституційними поданнями та зверненнями, двох сенатів для розгляду питань відповідності Конституції законів за скаргами осіб та шести колегій для вирішення процесуальних питань.

Також новий закон передбачає можливість відтермінування втрати чинності актом, який визнано неконституційним.

Прийняття нового закону потребуватиме внесення змін до інших законодавчих актів України, у тому числі до процесуального законодавства.

Автори стверджують, що цей законопроект у разі прийняття надасть українцям право на конституційну скаргу, створить законодавчу базу для ефективного функціонування КС як незалежного та самостійного державного органу, скоротить кількість скарг громадян України до Європейського суду з прав людини.

УП

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ