Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Радіомовники підписали меморандум щодо закону про квоти пісень українською мовою

Як повідомили в прес-службі Нацради, 18 жовтня вітчизняні радіомовні компанії підписали Меморандум про застосування вимог законодавства щодо обсягу пісень та обсягу ведення передач державною мовою.

Документ укладено з метою встановлення єдиних підходів до застосування законодавства щодо  визначених законом обов’язкових квот обсягу пісень і обсягу ведення передач українською мовою. В ньому задекларовано, що сторони підпорядковуватимуть свої спільні зусилля передусім досягненню головного результату – захисту національного інформаційного простору та розвитку вітчизняної радіомовної галузі.

15 жовтня 2016 року запроваджується перехідний період, протягом якого радіоорганізації мають право в тестовому режимі виконувати закон у новій редакції. Протягом цього періоду Національна рада не буде застосовувати санкції за порушення вимог щодо частки музичних творів українських авторів та виконавців. До 8 листопада 2016 року радіоорганізації мають право направити до Національної ради свої плей-листи на експертизу щодо їх відповідності вимогам щодо обсягу пісень державною мовою.

Нагадаємо, що норми закону набувають чинності 8 листопада 2016 року. Упродовж  першого року з моменту набуття чинності частка пісень державною мовою має становити 25%, з другого року – 30%, з третього року ця частка повинна зрости до 35%.

Крім цього, закон вимагає, що  мовники мають забезпечувати не менше 60% добового обсягу ведення передач, у тому числі новинно-аналітичних блоків, розважальних передач (дикторами, ведучими радіопередач) державною мовою.

Документ формувався спільно представниками радіогруп і фахівцями Національної ради, у ньому докладно описано основні підходи до контролю за дотриманням законодавчих вимог.

Меморандум підписали виконавчий директор Незалежної асоціації телерадіомовників, голова Радіокомітету – Катерина М’ясникова, генеральний директор «Бізнес Радіо Груп» Анатолій Євтухов, директор радіогрупи «ТАВР Медіа» Ігор Чернишов, генеральний директор радіогрупи «UMH group» Олена Малишева, виконавчий директор ПАТ «ТРК Люкс» Наталія Марчук.

Голова Національної ради Юрій Артеменко сказав, що регулятор вітає кроки мовників до саморегуляції, адже подібний документ можна було викласти як рекомендації, але приємно, що представники індустрії налаштовані до співпраці.

Із цими твердженнями погодилися представники радіогруп. Зокрема, Ігор Чернишов наголосив: «Закон суворий, але це закон», розуміючи це, ми зробимо все від нас можливе, аби він виконувався.Через три місяці проведемо дослідження щодо рейтингів і вподобань слухачів. Сподіваємося, що все буде краще».

Із текстом Меморандуму можна ознайомитися за посиланням.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ