Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Радник Ващиковського заявляє про "руку Москви" у вандалізмі на Львівщині

Радник глави МЗС Польщі, професор Пшемислав Журавський вел Граєвський вважає, що за пошкодженням польського пам’ятника у Гуті Пеняцькій на Львівщині стоїть Москва. Таку думку він висловив в коментарі власному кореспондентові Укрінформу в Польщі.

“Свій інтерес (у скоєнні такого злочину. – Ред.) і проблеми з виконанням провокації однозначно вказують на те, що джерелом цього всього є Москва. Підтвердженням цього є також факт, що першими про цю подію поінформували російські ЗМІ”, - заявив Журавський вел Граєвський.

Експерт звернув увагу, що відео, розміщене в YouТube, підписано українською мовою з русизмами ("знищен польський пам'ятник". – Ред.). Він нагадав, що упродовж 2015-2016 років при знищенні українських пам’ятників у Польщі вандали так само залишали там польські написи з помилками. Це, на його думку, свідчить про те, що в обох випадках зловмисники не знали або погано знали, відповідно, польську та українську мови.

Журавський вел Граєвський не вірить, що до знищення польського пам’ятника причетні українці. 

“Інцидент стався 8 січня - у другий день Різдва в Україні. Це ще більше підкреслює нереальність того, що українець, галичанин, у день великого свята піде нищити пам’ятник. У психологічному сенсі це виглядає гротескно”, - підкреслив радник глави польського зовнішньополітичного відомства.

За його словами, знищення пам’ятника у Гуті Пеняцькій є свідченням того, що “триває інтенсивна спроба посварити народи нашого регіону, яким загрожує Росія”.

“В цьому немає нічого нового. Якщо Росія змогла висадити в повітря житлові будинки з власними громадянами (в Москві і Будьоновську в 1999 році. – Ред.), аби спровокувати другу Чеченську війну, то чому вона не змогла б знищувати пам’ятники”, - наголосив експерт.

Він додав, що розслідуванням цього інциденту, а також усіх тих, які сталися раніше в Польщі, треба займатися дуже серйозно, оскільки це “не є питанням якихось "вибриків" окремих осіб, а питанням національної безпеки обох країн і міжнародних відносин”.

Журавський вел Граєвський наголосив, що на цей інцидент обидві сторони повинні відреагувати солідарно, наголошуючи, що поляки й українці не дозволять себе посварити. “Це ми можемо зробити разом і разом треба переслідувати винуватців злочину”, - констатував він. 

На його переконання, останнім інцидентом росіяни “перетнули певну межу”. 

“Тут потрібною буде не просто декларація (з боку влади країн. – Ред.) для заспокоєння власного сумління, а початок дій щодо ефективного впливу як на польську, так і на українську громадську думку, пояснюючи громадянам обох країн реальну ситуацію, ламаючи цим цілі російських провокацій (посварити народи. – Ред.)”, - наголосив радник глави МЗС Польщі. 

Нагадаємо, у селі Гута Пеняцька Бродівського району Львівщини невідомі на Різдвяні свята пошкодили пам'ятник з прізвищами поляків, вбитих гітлерівцями у 1944 році, обмалювавши його синьо-жовтою і червоно-чорною фарбою.

Інформацію про подію першим оприлюднило російське інформагентство Regnum, а також проросійські видання в Україні. Відео з місця злочину зловмисники розмістили у новоствореному профілі в YouTube з назвою "Вільна Україна" і символікою "Правого сектору" в оформленні. Це єдине відео, розміщене на вказаному YouTube-каналі.

Посольство Польщі в Україні у вівторок направило МЗС України дипломатичну ноту у зв’язку зі знищенням польського пам’ятника.

Укрінформ

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ