Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн

Рахункова палата знайшла провал у підготовці до Євро-2012

Підготовка пунктів пропуску через державний кордон до чемпіонату Європи з футболу 2012 року виконана лише на 18%. Як повідомила прес-служба Рахункової палати, це стало відомо під час перевірки використання бюджетних коштів на облаштування пунктів пропуску.

Встановлено, що з 2008 і до липня поточного року в експлуатацію введено лише чотири з 23 визначених програмою об'єктів.

Не розпочато роботи на 11 об'єктах, а щодо чотирьох навіть не затверджено проектно-кошторисної документації.

Ступінь готовності тих 8 пунктів пропуску, які будуються і реконструюються, перебуває у межах 3-77% від запланованих обсягів.

Фактично освоєно лише 18,3% від визначених програмою бюджетних коштів.

Аудитори зазначили, що перелік заходів з облаштування пунктів пропуску в 2008-2011 роках коригувався урядом сім разів.

Проте реальні потреби в будівництві та реконструкції пунктів пропуску через кордон однаково не бралися до уваги. Тому на всіх етапах від планування до коригування заходів закладалися ризики розпорошення бюджетних коштів.

Зокрема, незважаючи на обмежені можливості держбюджету, до переліку заходів включено облаштування пунктів пропуску Дзвінкове та Косино, які розміщені осторонь від автомагістралей, що ведуть до місць проведення матчів.

Ці об'єкти не завантажені й на третину своєї потужності, а вірогідність переміщення через них іноземних вболівальників надто низька.

Митні органи не забезпечили належної організації та контролю за здійсненням будівельно-монтажних робіт, раціональним використанням капітальних вкладень, внаслідок чого неефективно витрачено кошти у сумі 15,1 млн. грн. та з порушенням законодавства - 0,7 млн. грн.

Більше того, при існуванні боргу перед підрядниками за виконані у 2009-2010 роках роботи (близько 11 млн. грн.) до бюджету з року в рік повертаються значні суми через неналежне розпорядження фінансовими ресурсами.

Загалом за останні кілька років до державного бюджету повернуто 20,7 млн. невикористаних гривень.

Водночас Колегія Рахункової палати наголосила, що виконані роботи суттєво не впливають на досягнення мети Державної програми щодо якісного й оперативного пропуску іноземців.

Українська правда

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ