Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство  |  Надзвичайні події

Раніше паводок на Дністрі формувався за 10 днів, нині – за кілька годин

«Якщо раніше для формування паводку на Дністрі потрібно було 10 днів, то нині на це йде всього лиш кілька годин», – розповів Роман Батючок, заступник голови Старосамбірської РДА Львівської області.

З року в рік паводки на Старосамбірщині стають сильнішими. Причинами цього є збільшення кількості опадів та людський фактор – несанкціонований забір гравію з річки та масова вирубка лісів. «За останні 40 років русло Дністра опустилося на 7-8 метрів донизу. Відповідно зросла швидкість течії, руйнівна сила води збільшилася», – поділився своїми спостереженнями Роман Батючок.

За його словами, цей район найбільше з усіх районів Львівщини страждає від паводків. Так, у 2008 році унаслідок повені Старосамбірщині було завдано збитків на 240 млн гривень. Тоді вода знищила 800 метрів залізної дороги, розмила комунальні дороги та завдала шкоди приватному сектору.

Тепер влада діє на випередження. Сьогодні на Львівщині, у тому числі на Старосамбірщині, ведуться наймасштабніші за усі роки незалежності України протипаводкові роботи. Убезпечити Дністер мають протипаводкові заходи, які здійснює будівельна компанія ТКС у рамках Інвестиційного проекту комплексного протипаводкового захисту Львівщини. Будівництво перепадів, які ТКС зводить на річці біля Старого Самбора, дозволить стабілізувати русло Дністра, а також його приток.

Як розповів Роман Батючок, у Старосамбірському районі протипаводкові роботи ведуться у Верхньому Лужку та Боневичах, на черзі – село Стрілки та Воля. Уже виконано першочергові протиаварійні роботи у селі Сушиця на річці Сушичанка. А об’єкт у селі Поляна Хирівська уже повністю зданий в експлуатацію.

«Здійснені компанією ТКС берегоукріплення та руслорегулюючі роботи витримали цьогорічні дощі і паводки, – стверджує Роман Батючок, який контролює протипаводкові роботи в районі. – Якістю проведених робіт ми задоволені».

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ