Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Реальна зарплата в Україні минулого року зменшилася на 20,2%. Інфографіка

Реальна зарплата українців 2015-го зменшилася на 20,2%. Як повідомляє Цензор.НЕТ, про це пише Андрій Ревенко з посиланням на дані Держстату.

За його словами, минулого року в порівнянні з попереднім 2014-м грошові доходи і всі їхні компоненти номінально (тобто в поточних цінах) виросли, але це збільшення (крім грошової допомоги родичів та інших осіб) було з'їдено 48,7- процентною середньорічною інфляцією.

Реальна зарплата (чиста, тобто за вирахуванням податків), співвіднесена з офіційним індексом споживчих цін, зменшилася за рік на 20,2%, склавши лише 87,6% від рівня 2014-го. При цьому номінальна зарплата збільшилася в основному на небюджетних підприємствах: в промисловості - на 20,1%, будівництві - на 24,2, торгівлі - на 36,4, транспорті і зв'язку - на 23,5%. У бюджетників, у яких зарплата на 20-30% нижча за середню у країні, вона номінально підвищилася значно менше: в освіті - на 14,1%, охороні здоров'я - на 15,1%, бібліотеках, музеях, архівах - на 10,1%.

Як зазначає автор, ще відчутніше знизився життєвий рівень у пенсіонерів. Індексація пенсій не проводиться вже кілька років. Середній їхній розмір переважно підвищується за рахунок вищих пенсій у "нових" пенсіонерів, а у "старих" (тобто тих, хто давно вийшли на пенсію) його невелике номінальне збільшення не йде ні в яке порівняння із зростанням цін і тарифів.

Цензор.НЕТ

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ