Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Здоров'я

Реформа медицини має відбуватись в контексті реформи децентралізації

Щоб в Україні була якісна первинна медична допомога, реформа медицини має відбуватись в контексті реформи децентралізації. Тільки так медичну послугу можна наблизити до людини. Про це сьогодні заявив Віце-прем’єр-міністр – Міністр регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ Геннадій Зубко настратегічному міжвідомчому форумі «Реформа медицини: фінансування, управління, первинна медична допомога». Повіфдомила прес-служба Віце-прем’єр-міністра України.

«Медична послуга, як і освітня, на базовому рівні громад є найбільш затребуваною. На жаль, її якість в ОТГ є вкрай низькою.  80% медичної субвенції для ОТГ за відсутності відповідних інструментів щодо управління  первинною медициною, передаються на районний  рівень.  Громади не мають важелів контролю за  кількістю та – головне – за якістю наданих послуг. Змін не відбувається», - зауважив Геннадій Зубко.

Він наголосив, що найпершим завданнями сьогодні є формування переліку послуг базового рівня, затвердження нормативу вартості послуги, яка чітко відповідатиме кошторису, що надається державою, або може залучатися з інших джерел. «Надважливо затвердити перелік безоплатних послуг первинної медицини, якими може скористатися будь-який громадянин, об’єднати медичну послугу із соціальною.  Спільно з командою МОЗ маємо побудували таку систему, яка дозволить медичній реформі спуститися  на землю і наблизитись до людей», - наголосив Геннадій Зубко.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ