Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Здоров'я

Реформа медицини: добрий лікар зароблятиме 35 тис. грн

Як відомо, з початку цього року в Україні стартує медична реформа. Насамперед вона торкнеться первинної медичної допомоги. Пацієнти зможуть обирати собі лікарів: від кількості пацієнтів та якості медичних послуг буде залежати заробітна плата медиків. Про це сьогодні, 11 січня, під час прес-конференції заявив заступника міністра охорони здоров'я України Павло Ковтонюк, передає кореспондент Гал-інфо.

За його словами, пацієнт зможе обрати собі лікаря, незалежно від того, де саме він прописаний.

«Лікар не буде отримувати зарплату, а буде отримувати дохід. Для пацієнта медичні послуги не коштуватимуть нічого. Держава платитиме лікарю залежно від кількості пацієнтів, які його обрали. Якщо лікаря обиратиме багато пацієнтів, які користуватимуться його послугами, то дохід лікаря буде дуже гідний», - сказав Ковтонюк.

Водночас він наголосив, що запрацює програма електронної охорони здоров’я.

«Система працюватиме по-новому з електронними реєстрами, де фіксуватимуть усе, що відбувається між лікарем, пацієнтом та медичним закладом», - сказав Ковтонюк.

Він наголосив, що механізм буде простим: пацієнт обирає лікаря і реєструється у нього, лікар робить призначення. Будуть також електронні рецепти та електронні направлення на діагностику.

Ковтонюк також додав, що питання комунікацій та технічного оснащення буде закріплено за регіонами.

«Ми на центральному рівні закладаємо кроки, за якими міняються правила гри. Зміни відбуватимуться по регіонах у різний час. Припускаємо, що в квітні можна буде вже користуватися електронними реєстрами», - сказав він.

Щодо тих лікарів, які не користуватимуться популярністю у пацієнтів, муситимуть робити так, щоб пацієнти до них прийшли.

«Це не означає, що таких лікарів звільнятимуть. Ні, у нас  і так не вистачає лікарів. Однак чому платники податків мусять платити зарплату лікарю, який не приймає пацієнтів. Є звичайно такі лікарі, до яких пацієнти ніколи не прийдуть», - сказав Ковтонюк.

Він зазначив, що сімейним лікарям за виконану роботу буде платити національний страховик, якого ще потрібно створити.

Загалом одного пацієнта оцінюватимуть у 210 грн на рік. Хороший лікар матиме до 2 тис таких пацієнтів.

«Діти коштують дорожче, бо до них потрібно більше уваги, як і для старших людей», - зазначив Ковтонюк.

Якщо пацієнт не обере для себе лікаря і не зареєструється у нього, то ходитиме на прийом, сплачуючи власні кошти.

Пацієнт може змінити лікаря. Прийшовши на прийом до іншого, він автоматично зареєструється у нього і перестане бути пацієнтом попереднього.

«Для нас не важливо, чи лікар працює в поліклініці, чи має приватну практику. Для нас важливо, куди пішов пацієнт. Головне конкуренція між лікарями, що покращить якість медичних послуг», - сказав він.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ