Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Регіонали розкритикували Програму розвитку української мови на Львівщині

Львівська обласна організація Партії регіонів розкритикувала програму розвитку української мови на Львівщині: на горіхи дістали – від місцевої «Свободи» до екс-губернатора Кмітя. Про це йдеться у статті Забарила В.Ю., завідувача оргвідділу ЛОО ПР, що розміщена на сайті місцевих регіоналів.

«Щойно закінчив читати «Заходи розвитку української мови», затверджені Львівською обласною радою рішення № 1248 від 06.07.2010 р. на наступних 5 років і, можливо вперше в житті відчув, що українська мова направду є в небезпеці.

Хочу сказати, що цей документ був нами очікуваний. Ще з травня Львівська  обласна організація Партії регіонів направила в обласну раду свої «Заходи щодо розвитку української мови та культури на території Львівської області на 2010-2014 роки».

Пройшовши через обласну раду, «Заходи» стали настільки розбавлені загальними фразами  та демагогічною риторикою, що можуть стати взірцем канцелярського стилю часів Президента Ющенка.

Пропустимо загальну частину, де майже на трьох сторінках точиться єлей українській мові і детально перераховуються всі статті Конституції України, Декларації «Про державний суверенітет», а також Закони що «забезпечують функціонування української мови, відродження українського народу, його історичної свідомості… Подивимось, як планують «забезпечувати функціонування мови» конкретні «Заходи».

Перше, що кидається у вічі – відверто репресивний характер до всього, що не є українським.

Заходи рясніють термінами на кшталт «не давати дозволи і ліценції», «заборонити розміщення», «не допустити на територію» «унеможливити випуск», «проводити перевірки» тощо. Шкода, що у нас немає важелів виконання цих рішень, а то б ми загнали російську та інші мови національних меншин у таке глухе підпілля, з якого вони навряд чи б вибрались. Тільки от ще ні одна мова у світі не ставала сильнішою такими методами. Можна привести у приклад Латвію, Естонію і Литву, де подібні заходи не стільки допомогли мовам титульних націй, скільки зробили російськомовну общину злішою, агресивнішою, і, як це не парадоксально, більшою.

Мови світу живуть, розвиваються і вмирають по своїм законам, дещо відмінних від суспільних. Гарно сказав про це перший Президент України Кравчук, якого ще вистарчало на розумні фрази. Просто треба, щоб росіянам в Україні жилося краще ніж у Росії, полякам краще ніж у Польщі… Про євреїв не говорю, бо вони і так живуть тут краще ніж в Ізраїлі. І тоді всі вони будуть говорити по-українськи. І всі будуть любити свою Батьківщину – Україну…Гордитись своїм народом, країною, знати що вона є рівною і шановною серед ведучих країн світу – ось де запорука відродження нації і мови.

Але коли про це «відродження» починають говорити владні злодії та хабарники, на яких, що називається проби нема де ставити – то про який розвиток мови і культури може йти мова?

Приклади?  Будь ласка. Ось в даний час жителі вулиці Лисенка проводять захист єдиного в мікрорайонні дитячого майданчика, який, порушуючи всі писані і неписані закони, по-хамськи, ігноруючи думку жителів захопила будівельна фірма для будівництва багатоповерхівки. А організатором і, якщо хочете, дахом цієї акції є один з чільників ВО «Свободи» депутат Павлюк. Він і очолює будівельну фірму, яка хоче збудувати будинок на місці, де бавились покоління малих львів'ян з вулиць Лисенка, Личаківської та Високого Замку. А з другої сторони це п. Павлюк є одним з ініціаторів розклеювання по львівським маршруткам плакатів, де нас вчать правильно, на чистій українській мові звертатись до водія, пасажирів.

Ще один поборник відродження української мови екс губернатор п. Кміть нещодавно різними хитромудрими комбінаціями намагався відібрати від будинку престарілих два з половиною гектари землі…

Я вже не кажу про нашого вусатого мера Куйбіду, у якого національне відродження і збереження мови було улюбленою темою і який примудрився за час своєї каденції продати 76 (!) дитячих садочків. Чесно кажучи, так і хочеться перейти тут на російську мову, бо українська занадто м'яка і не має відповідних слів для характеристики означення панів.

Але вернімось до згаданих Заходів обласної ради. Серед численних «постійно проводити», «забезпечувати» і «організовувати» таки плануються деякі конкретні дії. Ось наприклад пункт 3.2. «Придбання дисків з українськими казочками для дитячих садків і початкових класів шкіл». Виділяється під це п’ять тисяч гривень. Багато це чи мало? Найбільше  (сто вісімдесят тисяч щорічно) виділяється для «розповсюдження та встановлення для публічного огляду в закладах освіти, культури комплектів плакатів з історії боротьби українського національного руху опору, а також з історії українського флоту». Так вчили історії по плакатах комуністи, але ті хоч видавали Сковороду, Стефаника, Франка, Тютюнника…

Ось і будуть наші діти дивитись на плакат, де славний Мазепа із шаблею у руці скаче на чолі шведського війська рубати клятих москалів…

Тут же в пункті пораховано, яким тиражем плакати вийдуть, якого формату і якої вартості. А я вже навіть здогадуюсь, хто їх буде виготовляти і навіть скільки цей «хтось» на цьому заробить….

Але цей пункт, хоч передбачає якесь виготовлення чогось. А між тим в «Заходах» повно запланованих форумів, конференцій, де буде вестись «моніторинг мовної ситуації», «обмін досвідом з представниками державних установ», «вивчатись проблеми розвитку і функціонування мови» тощо…

І на це виділяються немалі кошти. Так, на такий форум з депутатами місцевих рад, представників установ освіти виділяється 60 тисяч гривень щорічно (п.1.3), на міжнародну конференцію «Проблеми української термінології» виділяється 20 тисяч гривень (п.1.17), на конференцію з проблем функціонування української мови та історичної свідомості громади Львівської області виділяється 10 тисяч гривень.

І вже навіть не питаю, чому так багато? Я знаю, що горілка подорожчала, оренди приміщень недешеві, а після неофіційної частини ніхто не звертає уваги, якою мовою розмовляють учасники конференції. Правда, хотілось би спитати, чому на ці гроші не відкрити у Львові хоча б ще однієї бібліотеки? Питання риторичне….

А є і зовсім екзотичні пункти.  Так в п.1.14 передбачено «розроблення заходів співпраці з Львівською митницею щодо недопущення на митну територію області товарів для споживачів без інформації державною мовою». І під це виділяють 25 тисяч гривень. Цікаво було б почути, що це за «заходи співпраці» ? І що буде, коли ті, які провозять товар без «інформації державною мовою» заплатять митникам більше 25 тисяч гривень? Ну уявіть собі, що на Львівщину якимсь чином проникає сотня тонн контрабандної курятини, а там немає на державній мові інформації, що з тими курячими лапками робити ? Страшно навіть про таке подумати….

Кожен день я проїжджаю біля Брюховецької сільради. Там на балконі висить гарний плакат. На ньому написано: «Не треба говорити про сміття. Треба просто вийти надвір і прибрати його». Раз в тиждень пакуючи в багажник мішки із сміттям і вивозячи його десь у Львів, я кляну ту сільську раду, яка замість того щоб розставити по селищу сміттєві баки годує жителів Брюхович афоризмами.

Ось на цьому я хочу завершити обговорення «Заходів обласної ради по розвитку української мови, української культури та історичної свідомості громадян України на території Львівської області на 2010-2014 роки», - зазначено в статті.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ