Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Репід Трайдент-2015»: група диверсантів захопила телецентр

Друга доба активної фази українсько-американського командно-штабного навчання із залученням військ «Репід Трайдент-2015» у розпалі. Продовжуючи реалізацію сценарію навчання, підрозділи одного з батальйонів багатонаціональної бригади блокували автомобільні шляхи у визначеному районі, облаштувавши пересувні контрольно-перепускні пункти та мобільні кордони, повідомили у Регіональному медіа-центрі Міністерства оборони України (м. Львів).

Взвод ЗС США взяв під контроль споруду «телерадіоцентру»: важливий об’єкт в умовах «гібридної» війни. Активні дії відбувалися на усій території Міжнародного центру миротворчості та безпеки. Але особливо запекла битва  із «сепаратистами» відбулась в районі висоти «Тартак», де за умовами навчання була розташована телевишка.

На підступах до цього району декілька позицій зайняли військовослужбовці морської піхоти України. Командир одного з «блоків» військовослужбовець служби за контрактом старший сержант Юрій Клімкін зазначив, що робота для його хлопців звична, адже 80 відсотків особового складу підрозділу брали участь в АТО, де, зокрема, доводилось виконувати аналогічні завдання у бойових умовах.  Морські піхотинці спостерігали за визначеним сектором та проводили огляд автотранспорту.

Бійці ЗС США періодично оглядали підступи до об’єкту, що охороняється, згори. Адже їхній взвод мав на оснащенні БПЛА. Натомість, це не допомогло захисникам «телерадіоцентру». Ховаючись у складках місцевості та прилеглих хащах, військовослужбовці підрозділу позначення дій противника «OpFor», атакували об’єкт з трьох сторін одночасно. Утримати «телевишку» малими силами не вдалося. Час від часу, на фоні запеклої стрілянини було чутно характерні сигнали систем MILES, які допомагають військовослужбовцям тренуватись у вогневому контакті з противником. Диверсійній групі «сепаратистів» вдалося захопити об’єкт.

«Для того, щоби взяти під контроль цю споруду, ми завчасно розділили наші сили, – розповів боєць «OpFor» Сергій, – дві групи відволікали увагу гарнізону «телевишки». Зайшли в тил основним силам підрозділу, який ніс тут охорону і зав’язав із ним бій. А основна група здійснила швидкий прорив і вибила захисників. На фоні того, що вони оборонялися, а ми здійснювали штурм, наші втрати незначні, усього три бійця. Вони ж полягли майже усі».

Боєць «OpFor» зазначає, що завдання ускладнювали декілька факторів. Зокрема, повною несподіванкою для них стала наявність безпілотного літального апарату, який постійно моніторив навколишній простір. Тому довелось підповзати до об’єкту буквально плазуючи у складках місцевості. По друге, солдати США використали перевагу укріпленого об’єкту. У нападників, також, була відсутня бронетехніка із засобами вогневої підтримки. Єдине, що допомогло виконати поставлене завдання – це фактор несподіваності.

Не встигли нападники перезарядитись, як на допомогу силам багатонаціональної бригади прибуло підкріплення – резерв командира батальйону, який один з солдатів, що тримав оборону встиг запросити по радіо.

Два відділення українських морпіхів підсилені двома бойовими броньованими машинами, взяли «сепаратистів» у «кліщі». Атакували одночасно з двох боків споруди. Крупнокаліберні кулемети БТР-ів не давали стрільцям в обороні підняти голів. А особовий склад десанту, ховаючись за бронею і також поливаючи автоматно-кулеметним вогнем противника, отримали контроль над входами до «телевишки».

«Ми двома групами увійшли до споруди і зачистили верхній поверх та підвал. Серйозного озброєння, яким би вони могли знищити нашу бронетехніку у них не було. Виключно піротехніка, що позначає осколочні гранати та стрілецьке озброєння, – говорить старший матрос Станіслав Хоменко. – У вузьких коридорах споруди дійшло навіть до рукопашної. Всередині будівлі довелось одягти протигази, було використано дим».

Підрозділ українських морпіхів – хлопці досвідчені. До прикладу,  старший матрос Станіслав Хоменко у війську 3 роки на контракті. А старший сержант Юрій Клімкін служить 10-й рік. Вони пережили події анексії Криму, утримуючи до останнього споруди свого батальйону у Феодосії. А згодом воювали поблизу населеного пункту Гранітне в зоні АТО.

«Видно, що бійці з «OpFor» хороші воїни, знають тактику і практикують різноманітні хитрощі, але й ми не гірші. Зокрема, завдяки завчасній розвідці ми мали певну інформацію щодо ймовірних дій противника. А зробити висновки  визначити тактику дій, маючи інформацію – не важко, – підкреслив старший матрос Станіслав Хоменко, підбиваючи підсумки дій свого відділення».

Було атаковано у цей день і штаб багатонаціонального батальйону. Спочатку, «сепаратисти» вгатили по укріпленому периметру з артилерії, а згодом, обстріляли захисників із стрілецької зброї. За результатом нападу – понад семеро умовно поранених.

Під час цього зіткнення основний акцент робився на відпрацюванні медичної допомоги та евакуації поранених.

«Найбільший ворог в такій ситуації, коли по тобі ведеться вогонь, навколо вибухи, метушня і крики поранених товаришів, це розгубленість і паніка, – говорить інструктор з польової медицини сержант 1 класу армії США Джейсон Лорд. – Натомість, у даному випадку я не побачив особливих помилок. Солдати, які відбивали напад, були психологічно готові до дій. Поранені були евакуйовані із «червоної зони», їм було надано медичну допомогу, викликано транспорт для евакуації у терміни, передбачені нормативом».

Останні постріли та вибухи активної фази навчання «Репід Трайдент-2015» відгриміли. Особовий склад багатонаціональних підрозділів від активних дій у полі перейшов до підбиття підсумків. Завтра, 31липня відбудеться офіційна церемонія закриття українсько-американського командно-штабного навчання із залученням військ «Репід Трайдент-2015».

 
Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ