Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Світовий рейтинг Збройних Сил України - коментар експерта

Міжнародна компанія Global Firepower, яка щорічно складає рейтинг кращих армій світу, цього року помістила Україну на 30 місце. Гал-інфо звернулася за коментарем до головного редактора військового видання "Defence blog" Ділана Малясова.

Він зазначив, що рейтинг базується на відкритих статистичних даних.

«Цей рейтинг є об’єктивнішим, чим попередні заяви, що ЗСУ входить у п’ятірку найсильніших армій Європи. 30 місце – це дуже погано для рейтингу президента, але це дійсно дуже хороший результат, адже у 2010 році ми і на 50 сходинку не могли претендувати», - сказав Ділан Малясов.

Експерт зазначив, що цей рейтинг відрізняється від інших тим, що у ньому не так сильно робили акценти на запаси зброї на складах.

Збройні Сили України включено в топ-30 кращих армій світу

«У нас поруч є Білорусь у якої дуже великі склади зброї, але боєздатність армії мала. Лише зараз вони почали реформувати армію та модернізувати її. Цей рейтинг складений на базі відкритих джерел. Щодо європейських держав, то тут все дуже чітко і там немає запитань. Є помилки і недоліки, але це через те, що він базується на відкритих джерелах. Стосовно місця України це також досить об’єктивно. Якщо порівнювати з Польщею, яка нас випереджає у рейтингу, то ми немає достатньої кількості високоточних керованих ракет, а Польща має. Ми не маємо парку винищувачів, дуже великої кількості сучасних танків, а Польща має. Крім того вона постійно модернізує танки. Також у них є нові розробки по артилерії», - сказав він.

Ділан зазначив, що з урахуваннях старих даних по запасам зброї у складах Україна завжди була на перших сходинках рейтингів.

«По чисельності одиниць у нас є багато техніки, але реально боєздатних – це вже інше питання. Крім того варто додати, що країни НАТО отримали за членство в альянсі додаткові бали. Якщо країна в НАТО, бо це питання колективної безпеки та високі стандарти війська. Якби Україна була б в НАТО, то вона б отримала більше балів і просунулася в рейтингу. Щодо Білорусі, то вона від нас відстає, але має можливості наздогнати нас за п’ять-шість років. Вона має можливості для цього», - сказав експерт.

Загальний рейтинг кращих армій світу.

В загальному рейтингу перше місце посіли збройні сили США, друге - Росії. Україна вперше піднялася на тридцяте місце. Зазначимо, що Україна серед всіх пострадянських країн посіла найвище місце поступившись лише Росії (Узбекистан - 48, Білорусь - 49, Казахстан - 55, Азербайжан - 58, Грузія - 82, Туркменістан - 86, Вірменія - 93, Литва - 95, Латвія - 103, Киргизстан - 108, Естонія - 110, Таджикистан - 112).

Серед країн з якими межує Україна ми поступаємося лише Росії, Польщі та Туреччині.

Зазначимо також, що серед перших 10 по рейтингу країн лише 5 члени блоку НАТО. Це США, Франція, Великобританія, Туреччина та Німеччина, які відповідно зайняли 1,5,6,8 та 9 місця.

Збройні сили України випередили в рейтингу 16 країн блоку НАТО.

Рейтинг армій європейських країн.

Серед європейських армій Україна на 9 місці. Наші сусіди поляки на 5, Білорусь на 14. Росія за даними Global Firepower це азійська країна.

Рейтинг азійських країн.

Рейтинг країн блоку НАТО.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ