Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Резервістів кличуть на контракт на службу в резерві

Резервістів, які пройшли шість хвиль мобілізації, просять з’явились у військкомати і підписали контракти на службу у військовому резерві. Резервісти вже є на обліку, і у мирний час контракт на військову службу у резерві підписують добровільно. Однак, при оголошенні особливого періоду контракт буде підписуватися автоматично. Про це сьогодні, 12 квітня, під час брифінгу повідомив Львівський обласний військовий комісар підполковник Олександр Тіщенко, передає кореспондент Гал-інфо.
Фото - Сергій Бобра, Гал-інфо.

Комісар нагадав, що відповідно до Закону «Про військовий обов’язок і військову службу» резервісти – це особи, які проходять службу у військовому резерві ЗСУ та інших військових формуваннях і призначені для їх комплектування у мирний та військовий час.

«На сьогодні на Сході нашої держави відбувається деяке загострення, є випадки збільшення обстрілів наших позицій, тому в понеділок відбулася нарада в Генеральному штабі, де підняли питання про проходження військової служби у військовому резерві», - зазначив Олександр Тіщенко.

Він пояснив, що йдеться про контрактну службу у резерві. Людина, яка підписує контракт, продовжує працювати на своїй цивільній роботі, але проходить збори резервістів і є зарахованою до конкретної військової  частини.

«Коли проходять збори, резервіста викликають, він підписує контракт, але в частину його не забирають. Заберуть лише тоді, коли буде оголошений особливий період, або ж почнуться реальні бойові дії», - сказав Олександр Тіщенко.

Він зазначив, що оперативний резерв складається із людей, які пройшли шість хвиль мобілізації.

«Це люди, які мають мобілізаційні приписи. На жаль, багато із них після повернення із зони АТО досі не стали на облік. Тому звертаюсь до тих громадян, які не стали на військовий облік, пройшовши зону АТО: прийдіть у військовий комісаріат станьте на облік, щоб ми могли розрахувати мобілізаційний ресурс і у разі виникнення потреби могли чітко скерувати його у військові частини протягом доби не залежно від місця дислокації», - сказав Олександр Тіщенко.

Він наголосив, що ті особи, які в оперативному резерві, підпишуть контракт з тією частиною, у якій служили, також будуть мати заробітну плату у розмірі 3 600 грн на рік не залежно від того, чи є він в частині чи ні. Однак, протягом року резервіст має пройти збори.

«На сьогодні вже було дві відправки на збори. Наступна, третя запланована на 26 квітня. Під час зборів за резервістом зберігається середньомісячна заробітна плата, місце праці, і наприкінці року він отримає гроші за проходження зборів. Також ті, хто підпише контракт на службу в резерві, матимуть повний соцпакет. Люди, які пройшли зону АТО, їх ніхто туди забирати не буде, ми і так набираємо добровільно на контракт. Є свідомі офіцери, солдати та сержанти, які дійсно є патріотами. Це не несе в мирний час ніякої відповідальності», - сказав він.

Комісар додав, що на Львівщині є 7,5 тис осіб резервістів. Зараз таких контрактів на військову службу у резерві підписано лише 2%.

Як зазначив Олександр Тіщенко, збори резервістів тривають – 30 діб: «У резервістів зберігається зарплата на основному місці праці, додатково на навчаннях вони отримують 2 400 грн добових і після цих зборів вони повертаються на своє робоче місце. Але цей оперативний резерв – це те, на що розраховує командир частини».

Якщо резервіст підписав контракт, але їде закордон на роботу, він має попередити командира частини, і це не несе за собою ніякої відповідальності.

«Служба в оперативному резерві добровільна, і це є питання свідомості наших громадян», - наголосив військовий комісар.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ