Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Річниці Романа Шухевича та Акту Відновлення Української Державності відзначатимуть 30 червня

Тридцятого червня в Україні святкуватимуть 100-річчя від дня народження головнокомандуючого Збройних сил України – УПА, генерала Романа Шухевича (Тараса Чупринки) та 64-річчя проголошення Акту Відновлення Української Державності.
Нагадаємо, що проголошений 30 червня 1941 року Акт Відновлення Української Державності благословили і визнали обидві Українські Церкви – православна з Митрополитом Полікарпом і греко-католицька з Митрополитом Андреєм Шептицьким.
Відновлення державності було ґрунтовно приготоване. За ініціативою ОУН в червні 1941 року був створений Український Національний Комітет у Кракові, який об’єднав майже усі українські політичні напрямки прихильників Української Національної Ради, гетьманців-державників, націоналістів, соціал-революціонерів, що мало бути виявом спільної волі всього громадянства разом боротися за Українську Самостійну Соборну Державу.
У день проголошення акту, 30 червня, у Львові ввійшла українська військова частина, в рамках Вермахту й повстанський відділ, створений з місцевих бійців ОУН та її прихильників. Таким чином уряд мав також можливе опертя на невелику, але власну збройну силу.
Проте ж політична концепція перспективно думаючої частини німецького генералітету програла, перемогла екстремінаційна політика Гітлера.
Дружини Українських Націоналістів пізніше перейшли до лав Української Повстанської Армії, а їх командир, генерал Роман Шухевич, став головнокомандуючим Збройних Сил України – УПА, і як віце-міністр оборони Українського Державного Правління розгорнув двофронтову війну проти Німеччини й Росії.
Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ