Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Культура

«Рік без генія»: у Львові триватиме експозиція Володимира Пінігіна

З 20 вересня по 9 жовтня у галереї «Зелена канапа» (вул. Вірменська, 7) триватиме персональна виставка видатного художника, графіка, ілюстратора та інтелектуала Володимира Пінігіна, повідомила прес-служба Львівської міської ради.

В експозиції  «Рік без генія» будуть представлені роботи різних періодів, виконані в різноманітних техніках: колажі 70-х, акварелі, літографії 70-80-х, офорти, монотипії 90-х, рисунки 2000-х років.

Доповнять експозицію  архівні записи з Володимиром, демонструватимуться анімаційні ролики з персонажами його робіт. Також продаватимуть футболки з прінтами образів його світобачення.

Куратор виставки – онук Володимира Пінігіна Максим Ключковський.

Довідка

Володимир Пінігін (Забавін, як він часом підписував роботи) народився у Санкт-Петербурзі, де навчався в художньому гуртку при Ермітажі. У 1958 році  переїхав до Львова. Закінчив Український поліграфічний інститут ім. І. Федорова  за фахом «Графіка». 

Відомий книжковими ілюстраціями, зокрема фантастики: Жуля Верна, Герберта Уеллса, Рея Бредбері, Артура Кларка, Кліффррда Саймака, П’єра Буля, Станіслава Лема, Олександра Бєляєва, Карела Чапека та Василя Бережного.

Володимир Пінігін працював  у станковій графіці, плакаті, дизайні, сценографії, живописі. У 1985 році перейшов на малі форми графіки в техніках офорта, травлення, сухої голки, інталії, монотипії. Цікаво, що на початку 1986 року створив серію робіт «Передчуття катастроф», а в квітні стався Чорнобиль. Любив створювати екслібриси та портрети, був тонким психологом та мав крутий норов.

З 1963 року взяв участь у близько 120 групових регіональних, республіканських, міжнародних виставках. Провів 12 персональних виставок в Україні, Росії, Бельгії, Голландії, Німеччині, США, Польщі. Нагороджувався преміями й дипломами міжнародних виставок.

Роботи Володимира Пінігіна розійшлися по численних приватних колекціях в Росії, США, Польщі, Голландії, Бельгії, Німеччині та ін. Серед володарів робіт Пінігіна – відомі особистості, серед яких  колишній президент Франції Франсуа Міттеран.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ