Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство  |  Здоров'я

Рівні шуму на магістралях Львова перевищують допустимі межі

ні шуму на магістралях міста перевищують гранично допустимі значення на 1-7 дБА., і становлять від 76 дБА до 81 дБА. Про це повідомила прес-служба Львівської міської ради.

Фахівці лабораторії фізичних факторів Львівського міського відділу Львівського обласного лабораторного центру протягом 2016 року досліджували коливання рівнів шуму на території житлової забудови м. Львова по вул. Личаківська,1; Городоцька,2; Б.Хмельницького,28; Шевченка,61; Зелена,130; Городоцька,79. Водни виявили, що рівні шуму на магістралях міста перевищують гранично допустимі значення на 1-7 дБА., і становлять від 76 дБА до 81 дБА. 

Шум, інтенсивність якого не перевищує З0 дБА, є практично нешкідливим. Це природний шумовий фон, потрібний для життя людини, оскільки стимулює процеси збудження у корі великого мозку. Шум, інтенсивністю 30—65 дБА, спричинює нервово-психічні реакції і порушення. Якщо рівень шуму досягає 65—90 дБА, виникають вегетативні реакції і розлади. Шум 90—120 дБА порушує функції слуху, а шум 120 дБА може призвести до летальних наслідків.

На величину показників рівня шуму впливають такі чинники містобудівного характеру, як ширина вулиць, поверховість будинків, тип забудови мікрорайону, наявність зелених насаджень тощо, а також інтенсивність руху транспорту та склад транспортного потоку.

Важливим заходом у боротьбі з шумом є правильне планування населених місць, будівництво кільцевих автомобільних доріг, які розвантажують центр міста, зменшення кількості перехресть на території населеного пункту. Крім того, будівельні проекти повинні передбачати максимальний захист мікрорайонів від шуму шляхом створення природних і штучних екранів, зелених насаджень, перенесення під землю інженерних споруд.

Ефективним профілактичним заходом у боротьбі з шумом є застосування транспортних засобів із мінімальним рівнем шуму.

Нагадаємо, під впливом шуму можливе виникнення «шумової хвороби», яка призводить до захворювань нервової системи людини, втрати слуху, розвитку гіпертонічної хвороби, виникнення серцево-судинних захворювань та ішемічної хвороби серця. Окрім того, шум може спричинити швидкий розвиток вже існуючих хвороб і скорочує тривалість життя в межах 8-12 років. Надмірний шум може стати причиною нервового виснаження, психічної пригніченості, вегетативного неврозу (розлад нервової системи, що регулює обмін речовин і діяльність внутрішніх органів), зміни функціонального стану центральної нервової системи.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ