Notice: Undefined index: volyn in /home/galinfo/web/galinfo.com.ua/public_html/lib/custom/mo_news_func.php on line 97
Новини України: Різдвяна листівка - контрреволюційний заклик
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Волинь

Різдвяна листівка - контрреволюційний заклик

Як органи НКГБ назвали Різдвяну вітальну листівку контрреволюційним закликом

– Під час обшуку у Вас виявили документ, який надіслав Воєнний комендант надрайону. Скажіть, що це за документ і навіщо Ви його зберігали? – запитав старший слідчий слідчого відділу УНКГБ Рівненської області молодший лейтенант держбезпеки Бєрдніков, коли 24 березня 1944 року допитував Шукалюка Трохима Наумовича, 1898 р.н., мешканця села Річиця тогочасного Тучинського району Рівненської області.

У лютому 1944 року Шукалюка заарештували за приналежність до Організації Українських Націоналістів (бандерівської), де він мав псевдо «Сич». Займав посаду підрайонного, а згодом – районного провідника ОУН.

– Цей документ мені надіслали з надрайонної Воєнної комендатури з нагоди свята Різдва Христового та Нового року. Я цей документ прийняв як привітання з Новим роком і святом Різдва Христового, прочитав його й відразу ж поклав до гаманця та й геть забув про нього, – відповів Шукалюк на поставлене запитання.

– Кому Ви ще давали читати цей документ?

– Нікому я не давав читати цей документ.

– Скільки примірників такого документу Ви отримали і кому роздали? – допитував далі Бєрдніков.

– Особисто я отримав лише один примірник, – відповів Трохим.

– Передаючи цей документ, чи Вам сказав Гірак, щоб Ви розповсюдили його серед інших членів ОУН?

– Ні, він мені про це нічого не казав.

– Ви обманюєте. Цей документ є не простим привітанням з Новим роком та святом Різдва Христового, а він є справжнісіньким контрреволюційним закликом, і Ви не могли так просто, як Ви свідчите, поставитись до нього, Ви безперечно довели до відома всіх членів ОУН зміст цього документу. Ви це підтверджуєте? – не вгамовувався Бєрдніков.

– Щодо цього запитання я свідчу правдиво й заявляю, що нікому не давав читати цей документ і його зміст не доводив до відома членів ОУН, а як поклав його до свого гаманця та й забув, що він у мене є, – наполягав Шукалюк.

Отже, цим документом, про який йшла мова, була невелика повстанська вітальна листівка. Окрім неї, у Трохима Наумовича знайшли ще й низку бандерівських документів: характеристики на деяких членів ОУН, звіт, лист другові «Сичу». Ознайомившись з їхнім змістом, Бєрдніков поставив кілька справжнісіньких радянських запитань:

– Навіщо в кінці кожного документу Ви пишете «Слава Україні»?

– Нам так сказали, щоби на кожному документі, незалежно від його змісту, писали слова «Слава Україні».

– А що це значить?

– Я не знаю, що це значить, наказали писати, я й писав, – по-простацьки відповів «Сич».

Коли завершать слідство, то Шукалюка в числі семи членів ОУН звинуватять у зраді радянської Батьківщини, а у звинувальному висновку про них напишуть:

«Як активні оунівці, ненависні вороги Радянської Батьківщини, ставили за мету збройним шляхом відірвати Українську Радянську Соціалістичну республіку від братських народів СРСР і створити самостійну буржуазно-націоналістичну українську державу.»

Іван Мельник

«Четверта влада»

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ