Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика  |  Cуспільство

Романюк пояснив падіння "Свободи" та зростання "УДАРу"

Сьогодні, 24 вересня, у Львові політолог Анатолій Романюк та керівник Українського центру вивчення громадської думки «Соціоінформ» Наталія Зайцева-Чіпак оприлюднили результати соціології. Згідно з нимим на Львівщині відбулося падіння підтримки партії ВО «Свобода» та зростання підтримки "УДАРу".

Політолог Анатолій Романюк пояснив, що результати парламентських виборів не цілком коректно порівнювати із соціологічними замірами, адже відомо, що напередодні виборів електорат мобілізується

За словами Анатолія Романюка, відбувається зменшення рівня готовності голосувати за «Свободу» та «Батьківщину». Натомість відбувається зростання підтримки УДАРу.

Падіння підтримки, за словами політолога, можна пояснити активністю партії в політичному житті.

Чит. також: «Якби вибори до ВРУ відбулися б найближчої неділі, то на Львівщині перемогли б «Батьківщина», «Свобода» та "УДАР"»

«Окрім того, «Свобода» під час парламентських виборів позиціонувала себе як радикальна політична сила. Пам’ятаємо, її різку реакцію на події в парламенті під час перших сесійних засідань. Коли ж партія починає ставати іншою, то вона, змінюючись, може втратити і прихильників, які хочуть бачити її саме радикальною», - зауважив Анатолій Романюк.

Він також додав, що коли партія прагне зайняти, окрім свого електорального сектора, ще й інший, то це неодмінно може призвести до втрати свого електорату.

Окрім того, за словами Анатолія Романюка, на падіння рейтингу вплинули ще й гостро резонансні повідомлення у ЗМІ.

Він також зауважив, що рейтинг партії пов’язують із рейтингом лідера, однак рівень підтримки Тягнибока на Львівщині є не великим і становить, згідно з даними соціології - 9,6%.

За словами політолога, соціологічне опитування показало, що рівень довіри до «Батьківщини» теж знизився. Окрім того, лідер фракції у ВРУ Арсеній Яценюк, який зараз формально очолює і партію, не є лідером громадської думку. За нього, як за президента, готові проголосувати лише 13,9% виборців Львівщини.

Тенденція до зростання підтримки, за словами Анатолія Романюка, спостерігається щродо УДАРу.

«Кожні чергові парламентські вибори на Львівщині призводять до появи нового агента в межах національно-патріотичного табору. Якщо політична сила не виправдовує себе у ролі такого агента, то виборець її відпускає», - зазначив Романюк.

За словами політолога, дослідження також показало, що більшість мешканців області (58%) підтримують анонсоване об'єднання «Батьківщини» та «Фронту змін». Цікаво, що ще 13% нарікають на те, що для досягнення потужного ефекту це слід було зробити значно раніше. Не підтримують об'єднання 13% респондентів. Окрім того, кожен шостий мешканець Львівщини вважає це питання неактуальним.

«Рівень підтримки цього об’єднання свідчить про те, що у суспільстві дійсно є запит на об’єднання опозиційних сил. Коли є потужна влада, то протистояти їйможе тільки потужна опозиція, і виборці це розуміють», - зазначив політолог.

Ще одним цікавим моментом, на думку Анатолія Романюка, є й ставлення мешканців, до «питання Тимошенко».

Чит. також: «На Львівщині визначились із президентом – це Кличко»

Додамо, що однією з умов підписання Угоди про асоційоване членство з ЄС є вирішення питання щодо звільнення Юлії Тимошенко. Більшість експертів сходяться на тому, що компромісним рішенням даної проблеми може стати її відправлення закордон на лікування.

Як зазначив Анатолій Романюк, більшість мешканців Львівщини (72%) підтримує цю ініціативу. Близько 12% - проти такого рішення. Ще 15% - не визначились із відповіддю. Найбільш критично до даної пропозиції поставились мешканці Львова, підтримали її лише 63%, в області - 77%. Виступили проти - 16% у обласному центрі та 10% - в області.

Як зауважив Анатолій Романюк, за Тимошенко на президентських виборах готові віддати свої голоси 18,3% виборців.

«Така різниця між тими, хто хоче вирішити питання Тимошенко, відправивши її на лікування (72%), та тими, хто хоче бачити її президентом(18,3%), свідчить про те, що виборець чітко розмежовує ставлення до неї, як до людини, яка варта співчуття, та готовність віддати за неї свій голос», - наголосив Анатолій Романюк.

Що ж стосується Партії регіонів, то, за словами політолога, про щось говорити в даному випадку не доводиться, адже зміни про результатів парламентських виборів є на межі соціологічної похибки. Наразі на Львівщині ця партія набираєлише 2,1%.

Рейтинг Віктора Януковича на Львівщині становить 2,7%.

За словами Анатолія Романюка, навряд чи євроінтеграційні процеси вплинуть на суттєве його зростання.

«Не думаю, що ставлення стане більш позитивним. Скоріше, негативне ставлення стане нейтральним. Частка ж тих, які готові за нього проголосувати, не зросте. Думаю, що тенденція зменшення частки тих, хтоголосуватиме за Партію регіонів, з кожним роком зростатиме», - зазначив Анатолій Романюк.

Довідка.

Дослідження було проведено центром вивчення громадської думки «Соціоінформ» з1 по 16 вересня 2013 року. Опитано 1200 респондентів. Похибка - +/- 3,5%. Метод дослідження - особисте формиалізоване інтерв'ю згідно з опитувальником.

Фото - Павло Паламарчук, Гал-інфо.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ