Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Росія: «Антимайдан» просить слідчих перевірити Навального за блог про Лесіна

Російський рух «Антимайдан» звернувся до Слідчого комітету Росії з проханням перевірити дії опозиціонера Олексія Навального через публікацію про колишнього міністра преси Росії Михайла Лесіна. Про це повідомляється на офіційному сайті прокремлівського руху.

На думку учасників «Антимайдану», дії засновника Фонду боротьби з корупцією порушують встановлений законом порядок збирання, зберігання, використання або поширення інформації про громадян (персональних даних). Навальний опублікував у блозі скан-копію закордонного паспорта екс-міністра.

Прокремлівські активісти також попросили владу США дати правову оцінку діям опозиціонера з приводу порушення ним правил доступу до інформації на сайті американської прикордонної служби, де заборонено шукати відомості про інших людей.

У публікації Навальний сам визнав, що порушив закон, отримуючи ці дані. Але, за словами опозиціонера, «публічні інтереси важливіші, ніж дрібна адміністративна заборона».

12 березня Олексій Навальний у своєму блозі вказав на наявну в базі сайту Департаменту національної безпеки США довідку з інформацією про те, що Лесін залишив американську територію 15 грудня, тобто через 40 днів після того, як його тіло виявили в номері готелю у Вашингтоні. Пізніше влада США спростували повідомлення про перетин Лесіним кордону після смерті, уточнивши, що обліковий запис про його виїзд зі США був необхідний, щоб закрити йому візу.

Тіло Михайла Лесіна виявили 5 листопада минулого року в номері вашингтонського готелю Dupont. Тоді повідомлялося, що, за попередніми даними, ознак насильницької смерті не було. Минулого тижня управління головного судмедексперта Вашингтона повідомило, що причиною його смерті стали удари по голові й інші травми. В управлінні додали, що розслідування триває.

Смерть російського чиновника, давнього близького соратника президента Володимира Путіна, викликала припущення, що Лесін був убитий після того, як запропонував свою допомогу ФБР США.

У січні 2016 року один із засновників руху «Антимайдан», член Ради Федерації Росії Дмитро Саблін відсудив у Олексія Навального 408 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян через публікації про нібито незаконне походження його грошей.

Радіо Свобода

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ