Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Росія боїться, що СБУ відкриє їхню «державну таємницю»

За часів режиму Януковича доступ до архівів СБУ був максимально обмежений, адже здебільшого на ключові посади були розставлені люди, які відверто працювали на Російську Федерацію. Про це в інтерв’ю Гал-інфо розповів історик, заступник директора Галузевого державного архіву СБУ Володимир Бірчак.

«Для Російської Федерації відкритість архівів – це страх, мороз по шкірі і найгірше що може бути. Чому вони настільки бояться? Після Революції Гідності Служба безпеки України дуже змінилася. Так, зараз вона вчиться і це потрібно брати до уваги, адже йде війна, якої у нас, в незалежній державі, ніколи не було. Багато написано в книжках, багато мемуарів, але як у воєнних діях працювати, - ніхто не знав і всього потрібно було вчитися на ходу», - сказав Володимир Бірчак.

За його словами, СБУ постійно розвивається, відходить від радянських практик, переймаючи нові методи роботи.

«В СБУ запроваджуються нові методи роботи, відбувається відхід від методів КДБ, які до останнього  використовували у спецслужбі незалежної країни. У нас шукають нові підходи. А от для Росії відкриття архівів, розсекречення документів – це трагедія, адже вони ними й досі керуються. Вони нічого нового не придумують. Ті ж самі чистки, ті ж самі методи. Пригадайте те, що було в Криму, і ось бачимо, що Меджліс вже «терористична організація», бачимо масові обшуку, арешти, репресії, карнавали з перевдяганням. Варто просто перечитати сто справ «Великого терору 1937-38 років», і ми знайдемо ідентичні речі, які відбуваються зараз. Логіка заборони на відкриття архівів була проста - якщо в Росії цього не відкривають, то і в Україні теж зась. Тому в СБУ часів Януковича теж все закривали і закручували всі гайки», - сказав Володимир Бірчак.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ