Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Кримінал  |  Надзвичайні події

Росія хотіла дискредитувати Порошенка перед Нобелівським комітетом - ЗМІ

Поліція Норвегії звинуватила російську розвідку в спробах вплинути на Нобелівський інститут і не допустити присудження премії миру президентові України Петру Порошенку 2015 року. Про це повідомляє норвезька громадська телерадіомовна корпорація NRK.

За її даними, це перша інформаційна операція російських спецслужб в Норвегії, про яку поліція країни заявила публічно.

Згідно з повідомленням, 10 червня 2015 роки дві людини, які представилися співробітниками російського посольства в Осло, прийшли в Нобелівський інститут для зустрічі з його директором Улавом Ньєлстадом.

Факт зустрічі NRK підтвердив сам пан Ньєлстад, який і повідомив про нього поліції як про спробу вплинути на інститут. Поліція почала розслідування інциденту й дійшла до висновку, що один з відвідувачів був працівником російських спецслужб.

За два тижні до цієї зустрічі в "проросійських блогах і новинних виданнях" (наприклад, на сайті Sputnik) був опублікований лист, нібито написаний тодішнім спікером Верховної Ради Володимиром Гройсманом представнику посольства США в Осло.

Згідно з цим листом, США чинять тиск на Нобелівський комітет, щоб він присудив премію миру 2015 року Порошенку. У листі Гройсман буцімто просить надати гарантії, що Порошенко отримає премію.

[2015 року Нобелівську премію миру отримав квартет національного діалогу в Тунісі] Копирайт изображенияAFP
Image caption2015 року Нобелівську премію миру отримав квартет національного діалогу в Тунісі

Парламент України й посольство США в Осло заявили, що лист вочевидь був сфабрикований.

Зрештою поліція Норвегії дійшла висновку, що лист, неправдиві новини й візит дипломатів до Нобелівського інституту були спробою російських спецслужб вплинути на інститут.

На думку поліції, спецслужби намагалися дискредитувати Порошенка в очах тих, хто ухвалював рішення про нагородження Нобелівською премією.

Якби Порошенко отримав премію, ці неправдиві новини й лист підірвали б довіру до Нобелівського комітету й самої премії, пише видання.

Російська сторона відкинула звинувачення видання. У консульському відділі посольства країни в Осло назвали ці заяви параноєю.

2015 року Нобелівську премію миру отримав квартет національного діалогу в Тунісі за внесок у розвиток демократії в Тунісі після "жасминової революції" 2011 року.

bbc.com

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ