Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Росія лякає Україну черговим газопроводом

Російський газовий монополіст "Газпром" планує до кінця 2016 року провести техніко-економічну оцінку газопроводу в обхід України по дну Чорного моря до Греції через треті країни. Про це голова "Газпрому" Олексій Міллер повідомив на зустрічі з президентом РФ Володимиром Путіним.

"У Римі (2 лютого – Ред.) було підписано меморандум про оцінку доцільності будівництва газопроводу з Росії по дну Чорного моря через треті країни у напрямку Греції, а потім до Італії. Меморандум передбачає проведення техніко-економічної оцінки до кінця 2016 року", - сказав Міллер.

За його словами, підписанти відштовхуються від так званого проекту "Посейдон": 12 мільярдів кубометрів азербайджанського газу з Греції по дну Іонічного моря на південь Італії.

Раніше постачати газ на південь Європи Росія планувала через газопровід "Південний потік", який повинен був пройти через територію Болгарії.

Однак в грудні 2014 року Москва відмовилася від його будівництва. Це сталося після того, як уряд Болгарії вирішив припинити роботу над проектом в червні 2014 року.

Пізніше "Газпром" оголосив, що газопровід аналогічної потужності побудують по дну Чорного моря до кінця 2016 року, але він буде вести не в Болгарію, а в Туреччину - до хаба на турецько-грецькому кордоні, він отримав назву "Турецький потік".

Однак після того як 24 листопада 2015 року турецькі ВПС збили російський бомбардувальник Су-24, на початку грудня Росія призупинила переговори з цього проекту.

Економічна правда

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ