Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка

Росія не штрафуватиме Україну за недобір російського природного газу протягом 2009 року, - Тимошенко

Росія не пред'являтиме Україні штрафні санкції за недобір російського природного газу протягом усього 2009 року, заявила прем'єр-міністр Юлія Тимошенко. Така домовленість була досягнута під час її візиту до Москви, сказала прем'єр на брифінгу в четвер. Про це повідомила "Українська правда".
"В угоді про постачання природного газу з Росії в Україну записано, що Україна на початку року планує обсяг природного газу, який вона споживає, і протягом кожного місяця може відхилятися лише на 20%", - нагадала Тимошенко.

"У зв'язку з кризовими явищами у світі кожна країна сьогодні споживає менше природного газу. Ми ставили завдання на цей кризовий рік зняти умову про неможливість зменшення споживання російського природного газу українськими споживачами", - додала вона.

За словами Тимошенко, уряду вдалося досягнути такої домовленості: "Протягом року Україні не будуть пред'являтися штрафні санкції за недобір природного газу. Бо скорочення споживання викликано світовою фінансовою кризою".

Крім того, продовжила прем'єр, уряд мав домовитися про систему розрахунків за російський природний газ, який з квітня Україна почала закачувати у підземні газосховища в об'ємі 800 млн. куб. м і який не оплачується споживачами.

"Домовлено, що оплата за цей газ здійснюється попередньою оплатою Росії за транзит російського газу через територію України в Європу. Це найоптимальніший для України варіант розрахунків", - запевнила Тимошенко.

Таким чином, зазначила прем'єр, Україна почала накопичувати газ у своїх газосховищах і готуватися до осінньо-зимового періоду.

"Крім того, ми досягли домовленості, що Україна готує проект міждержавної угоди про забезпечення закачки російського газу в ПГС на весь період здійснення такої закачки, включаючи всі літні місяці і частину осінніх місяців", - додала Тимошенко.

Під час візиту сторони, за словами прем'єра, також обговорили посилення товарообігу між двома державами, розвиток співпраці в ядерній електроенергетиці і домовилися про спільне добудування двох енергоблоків на Хмельницькій АЕС.

"Усі переговори проходили в дружній обстановці. Я вважаю, що зараз ми посилили всі шляхи можливої співпраці України та Росії. Я як прем'єр задоволена цієї поїздкою. Вважаю її результативною", - заявила Тимошенко.
Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ