Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка

Росія попросить ОПЕК скоротити видобуток нафти для підвищення ціни

Росія і Венесуела об'єднають зусилля на саміті ОПЕК для лобіювання зниження світового видобутку нафти для зростання цін на неї. Повідомило Дзеркало тижня.

Російська влада, що досі заперечувала можливість зниження видобутку нафти заради зростання цін на неї, прийшла до думки, що нинішня ситуація все ж впливає на економіку РФ, тому змушена просити ОПЕК вплинути на ціни нафтових котирувань.

В першу чергу, Росія має намір об'єднатися з Венесуелою і запропонувати ОПЕК знизити видобуток нафти, повідомляє "Комерсант" з посиланням на джерела в уряді Росії.

"Такі думки були і раніше, але особливої підтримки не отримували, ситуація змінилася минулого тижня", - говорить один зі співрозмовників видання, посилаючись на нещодавній візит до Москви голови МЗС Венесуели Рафаеля Раміреса.

Глава Міненерго РФ Олександр Новак підтвердив, що обговорював з ним ситуацію на світових ринках.

"Зниження нафтових котирувань дуже впливає на економіку Росії і Венесуели. Очевидно, що ситуація зараз в руках ОПЕК", - анонімно визнаються в уряді РФ.

Джерела, близькі до уряду РФ, кажуть, що на переговорах лобіюватимуть скорочення видобутку в 2015 році приблизно на 15 млн тонн. Але так як в односторонньому порядку ОПЕК не згодна знижувати видобуток, Росія запропонує зробити це обопільно.

Ситуація буде обговорюватися у вівторок у Відні на міжнародній конференції з питань розвитку світового нафтового ринку напередодні саміту ОПЕК, який відбудеться 27 листопада. 

Джерела кажуть, що Венесуела і Росія можуть запропонувати картелю знизити квоти на видобуток приблизно на 70 млн тонн. Це близько 5% за рік, тоді як зниження Росії має скласти лише близько 3%. 

У конференції, крім Раміреса і Новака, повинні взяти участь і представники Саудівської Аравії, яку буде просити знизити видобуток нафти Іран, крім Росії і Венесуели. 

Останній раз ОПЕК серйозно скоротила видобуток в 2008 році. Тоді на двох засіданнях, в жовтні та грудні, квота була скорочена сукупно на 3,5 мільйона барелів на добу - це рішення було виконано в середньому на 80%.

Досі уряд Росії жорстко наполягав на підтримці видобутку, востаннє про це минулого тижня говорив віце-прем'єр РФ Аркадій Дворкович.

Дзеркало тижня

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ