Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика  |  Cуспільство  |  Війна з Росією

Росія повністю заблокувала процес звільнення заручників, - Геращенко

Звільнення заручників - це першочергова вимога України, яка звучить з високих трибун. На сьогодні ми маємо 144 заручники, яких утримують на окупованих територіях. Це чоловіки, жінки, цивільні та військові. Ми також маємо 16 політв’язнів Кремля.
Фото - Марія Шевців, Гал-інфо

Про це сьогодні, 27 вересня, під час брифінгу у Львові заявила перший заступник Голови Верховної Ради України, Уповноважена Президента України з мирного врегулювання ситуації в Донецькій і Луганській областях Ірина Геращенко, передає кореспондент Гал-інфо.

Вона наголосила, що ми не пов’язуємо звільнення заручників з питанням миротворчої місії, бо це довготривалий процес, а заручники мають бути звільнені негайно.

«На жаль, питання звільнення заручників повністю заблоковане Росією. Останнє звільнення в рамках мінської групи нам вдалося здійснити рівно рік тому. Ми використовуємо усі можливості та всі моменти, щоб витягувати за будь-яких можливостей людей, яких утримують чи то на окупованих територіях, чи то у Російській Федерації», - сказала Ірина Геращенко.

Вона додала: «Чому заблоковане звільнення заручників? Я бачу три ключових моменти. Перше – Росія і контрольовані нею бойовики не зацікавлені на сьогодні звільняти людей. У них немає мотивації, бо це для них дуже серйозний елемент шантажу та тиску на Україну. До того ж це дискредитація мінських угод та норманського формату, щоб показати, що нічого ж не відбувається, ніхто нічого не робить.

Друге – я свідок, що президент України на усіх міжнародних зустрічах порушує питання заручників. А російська сторона дає відповідь – а де амністія? І цю відповідь, як папуги постійно повторюють контрольовані Кремлем бойовики. Амністія – це індивідуальний акт, який проводять іменем України. Чи є сьогодні в Донецьку чи в Луганську український прапор та суд? Хто амністію буде проводити? Захарченко та Плотницький? Цього не буде!

Третє – в цей список, який бойовики постійно надають Україні, вони включають російських патєряшок, «Беркут», причетних до терактів в Одесі та Харкові. Чи можемо ми піти на цей шантаж? Звичайно ні! Наша задача дотиснути і витягти наших».

Вона заявила, що українській стороні вдалося знайти інформацію про місце утримання 88 українців, які є у списку із 144 заручників, але про місцезнаходження яких не було відомо.

«Це дуже важливо, бо коли вони (проросійські терористи на Донбасі, - ред.) не підтверджують утримання людини, тоді її дуже важко витягнути. Ми готові передати 313 тих, кого дозволяє передати українське законодавства. Якщо люди хочуть це зробити, то чому не зробити це хоч завтра? Ми чекаємо на реакцію світу, щодо дотримання прав людини в зоні безправ’я – Російській Федерації», - сказала Ірина Геращенко.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ