Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика  |  Економіка

Росія відмовляється від «Південного потоку». Що робити Україні

Верховний представник ЄС в закордонних справах та політиці безпеки Кетрін Ештон і міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров провели переговори щодо реалізації «Транськаспійського газопроводу» як частини загальноєвропейського проекту «Південний транспортний коридор» по транзиту газу до Європи. Які вигоди отримає Україна від співпраці Росії і ЄС? Коментує експерт Інституту енергетичних досліджень Юрій Корольчук, про це повідомив прес-центр Інституту енергетичних досліджень.

Не пройшло й два місяці, як Росія змінила ставлення до будівництва «Транськаспійського газопроводу» для постачань туркменського газу в ЄС з різко негативного на позитивне. Росія пішла навіть далі й тепер уже разом з Євросоюзом збирається досягти домовленостей відносно майбутнього «Транськаспійського газопроводу». Інакше кажучи, планує брати участь в будівництві цього газопроводу разом з європейцями.

Переговори є явною ознакою того, що ЄС і Росія підійшли дуже близько до принципової згоди про необхідність будувати «Транськаспійський газопровід». А це означає, що Росія відмовиться від дорогого проекту «Південний потік» на користь «Набукко». Потужність газопроводу «Набукко» повинна скласти до 32 млрд. куб. м газу.

І причини відмови Росії від «Південного потоку» знаходяться виключно в економічній площині.

По-перше, «Південний транспортний коридор» розрахований на об'єм в 60-65 млрд. куб. м газу. Саме на стільки протягом наступних 10-15 років зросте потреба в газі країн Південної і Центральної Європи. Для Росії втрачає сенс дороге будівництво двох підводних «ниток» газопроводу «Південний потік» загальною потужністю 63 млрд. м. Адже половина цього об'єму вже не потрібна тому що, будуватиметься «Набукко».

По-друге, ціна будівництва «Південного потоку» вже нині становить не менше 25 млрд дол. В Росії банально немає фінансових ресурсів для втілення в життя своїх енергетичних фантазій. Підтвердженням цього є і те, що Росія розглядає варіант будівництва дешевшого заводу по зріджуванню газу на побережжі Чорного моря. Завод розрахований на менші об'єми газу і фактично є альтернативою «Південному потоку».

По-третє, глибоке (середня глибина 1240 м) і насичене сірководнем Чорне море – це не дрібне Балтійське море (середня глибина 51 м), де будується «Північний потік». До фінансових труднощів додадуться технічні і екологічні проблеми.

Нарешті є ще і політична підтримка проекту «Набукко» на рівні керівництва Євросоюзу і США. Виходячи з вищевикладених економічних і політичних нюансів, Росії вигідніше не воювати з найбільшими державними об'єднаннями світу, а приєднається до ЄС і разом реалізовувати проект «Набукко».

Газові переговори України і Росії, які пасуюють логічному завершенню, також істотно впливають на зміну планів «Газпрому» відносно «Південного потоку». Компроміс Росії і ЄС в питанні «Транськаспійського газопроводу» посприяє виробленню компромісу між Москвою і Брюсселем відносно пайової участі в українському газовому консорціумі.

В разі створення компанії з управління газотранспортної системи України і входження в консорціум на правах власника Росії і ЄС, «Газпром» і європейські енергоконцерни будуть зацікавлені інвестувати й збільшувати пропускну спроможність ГТС України в напрямку Європи.

В рамках консорціуму можна реалізувати проект «Александров Гай-Новопськов-Ужгород», який дозволить збільшити постачання газу в ЄС через Україну до 30 млрд куб. м газу. В рамках цього проекту буде побудований газопровід «Богородчани-Ужгород» протяжністю 230 км і потужністю 19 млрд куб. м. Все разом обійдеться в суму не більше як 5 млрд дол., а не 25 млрд дол. як «Південний потік».

Реалізація проекту «Набукко» і збільшення потужності ГТС України – це відкидає необхідність будівництва «Південного потоку» і зцементує трикутник газових стосунків Україна-ЄС-Росія. Україна збереже об'єми транзиту російського газу до Європи на рівні не нижче 100 млрд куб. м щороку, а «Газпром» істотно заощадить на тому, що відмовиться від «Південного потоку».

Довідка.

«Транскаспійський газопровід» - частина загальноєвропейського проекту «Південний транспортний коридор» по транзиту газу з Туркменістану і Ірану до Європи. Трубопровід буде прокладений по дну Каспійського моря і з'єднає Туркменістан і Азербайджан. Продовженням «Транськаспійського газопроводу» стане проект «Набукко» потужністю до 32 млрд куб. м газу.

У вересні 2011 р Євросоюз надав мандат Єврокомісії на ведення переговорів з Азербайджаном і Туркменією за проектом прокладання «Транськаспійського газопроводу» через Каспійське море. Росія та Іран засудили ідеї прокладання газопроводу через дно Каспія вказуючи на екологічний чинник.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ