Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Росія відмовилася виконати вердикт Міжнародного морського трибуналу

Росія не реагуватиме на вердикт Міжнародного морського трибуналу, який напередодні вимагав звільнити судно «Арктик Санрайз», що належить Greenpeace, а також всіх членів його екіпажу і пасажирів. Про це заявив в суботу глава адміністрації президента РФ Сергій Іванов, відповідаючи на питання фінських журналістів у Виборзі.

«Як ми ставимося до цього рішення? Ніяк, ми з самого початку сказали, що не будемо брати участь у цьому процесі», - заявив Іванов.

Іванов зазначив, що конвенцію про визнання повноважень цього суду РФ ратифікувала із застереженнями, які не дозволили їй вступити в процес. Він заявив, що питання з судном та активістами вирішуватиметься не в політичній, а в юридичній площині на основі російських законів.

У п'ятницю МЗС РФ виступив з коментарем, в якому пообіцяв вивчити рішення трибуналу і сформулювати своє ставлення до нього. Раніше Росія заявляла, що не братиме участі у судовому процесі, оскільки не визнає юрисдикцію Гамбурзького трибуналу в справі «Арктик Санрайз».

Рішення трибуналу було винесено 22 листопада. Він постановив, що судно, а також усі члени його екіпажу і пасажири повинні бути негайно звільнені під заставу в 3,6 мільйона євро. Судді також постановили, що позовні вимоги Нідерландів (під прапором цієї країни ходить «Арктик Санрайз») до Росії були обґрунтовані і базувалися на встановлених фактах. Трибунал також оголосив, що розбір цієї справи повністю входить в його юрисдикцію.

Судно «Арктик Санрайз» було затримано російськими прикордонниками неподалік від нафтовидобувної платформи «Прирозломна» в Печорському морі. Активісти збиралися провести акцію протесту проти нафтовидобутку в Арктиці, проте їм перешкодили співробітники російських правоохоронних органів. Всі, хто перебували на борту судна, були арештовані. Спочатку їх звинуватили в піратстві, проте потім статтю перекваліфікували на «хуліганство». Майже всіх затриманих згодом відпустили з СІЗО під заставу. Судно досі перебуває в Мурманську під арештом.

Lenta.ru

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ