Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Війна з Росією

Росія заблокувала розширення місії ОБСЄ на кордоні

Російська Федерація заблокувала рішення ОБСЄ щодо розширення мандату місії цієї організації на українсько-російському кордоні, - Укрінформ.

Відтак, спостерігачі ще місяць працюватимуть лише на двох пунктах пропуску, які розташовані на ділянці в один кілометр.

Про це йдеться в заяві Місії США при ОБСЄ, передає власний кореспондент Укрінформу.

"Попри неодноразові запити з боку держав-членів і партнерів ОБСЄ, Російська Федерація продовжила блокувати розширення спостережної місії за межі двох прикордонних контрольно-пропускних пунктів, де вона нині розгорнута. Ці КПП разом становлять всього один кілометр із загальної протяжності в сотні кілометрів міжнародного кордону між Україною і РФ", - йдеться в документі.

Постійний представник США при ОБСЄ посол Даніель Байєр звинуватив російську сторону в небажанні дотримуватися досягнутих раніше домовленостей.

"На жаль, це тривале перешкоджання є ще одним втраченим шансом для Росії, щоб підтримати свої слова справою і зробити внесок у процес деескалації. Немає жодних ілюзій, що спостережна місія в її нинішньому вигляді є недостатньою", - заявив він.

Представник США закликав Росію "підтримати повну імплементацію Мінського протоколу, в якому чітко передбачено моніторинг з боку ОБСЄ та контроль з обох сторін українсько-російського міжнародного кордону, а також створення зони безпеки в прикордонних районах України та РФ".

Росія також повинна вивести своїх бойовиків та важке озброєння з України й повернути всіх заручників, відповідно до підписаних нею документів у Мінську, підкреслив Байєр.

Оскільки розширення місії було заблоковане, Постійна рада ОБСЄ була вимушена обмежитися рішенням щодо продовження на один місяць мандату існуючої місії, яка нараховує 16 спостерігачів на два пункти пропуску.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ