Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Росіян, які прийдуть голосувати в російські диппредставництва в Україні, можуть видворити з країни, - ЗМІ

Участь у виборах у Держдуму 18 вересня на території України є незаконною, тому громадян РФ, які наважаться на це, можуть видворити з України. Про це йдеться в статті «Голосування з депортацією: як Києву зупинити "російські вибори" в диппредставництвах”, опублікованій виданням «Європейська правда».

"СБУ має потужний інструмент для протидії виборам. Навіть два. Один інструмент називається "визнання іноземного громадянина персоною нон-ґрата", другий - "видворення іноземного громадянина". Яке, до речі, не потребує формальних пояснень з української сторони. І може бути застосоване як до шукачів притулку з РФ, так і до росіян, які мають дозвіл на роботу чи проживання в Україні", - йдеться в матеріалі.

За словами автора статті головного редактора «Європейської правди» Сергія Сидоренка, такий крок дозволить Києву заблокувати проведення виборів, не блокуючи самі дипмісії, порушуючи Віденську конвенцію. "Досить перевіряти документи і збирати паспортні дані громадян РФ, які самостійно роблять вибір між підтримкою анексії і проживанням в Україні", - говорить він.

«Європравда» нагадує, що саме по собі голосування на виборах у Держдуму РФ є незаконним для Києва, що "не підлягає сумніву". Також Україна повідомила про це і самих дипломатів (нотою МЗС), і громадян РФ, які могли б прийти голосувати (через ЗМІ).

"У цих повідомленнях не вистачає одного, але вкрай важливого пункту: про відповідальність. Не тільки Кремля, а й кожного, хто допомагає "узаконити" анексію", - пояснює автор.

Щодо російських дипломатів, які вже перебувають на території посольства і консульств, то методом впливу на них може бути оголошення персонами «нон-ґрата» тих співробітників дипмісій, які забезпечують та організовують голосування. «Україна повинна нарешті зробити рішучий крок і вислати дипломатів, відповідальних за організацію виборів, що суперечать українським законам. Принаймні голови і секретаря виборчих комісій, імена яких є на сайті ЦВК РФ", - йдеться у статті.

При цьому мова йде не тільки про моральний бік, а й про порушення Кримінального кодексу. А саме статті 110. "Зазіхання на територіальну цілісність і недоторканність України" чітко визначає, що «умисні дії, вчинені з метою зміни меж території або державного кордону України з порушенням порядку, встановленого Конституцією України, а також публічні заклики чи розповсюдження матеріалів із закликами до вчинення таких дій, - караються позбавленням волі на строк від трьох до п'яти років з конфіскацією майна або без неї".

"Ця стаття є "базовою" для обвинувачених у сепаратизмі. І вона також стосується дій, скоєних для "легалізації" анексії Криму", - наголошено у статті «Європравди».

Як повідомляли, 18 вересня в Росії пройдуть парламентські вибори. Уперше в Державну думу в багатомандатному округу обиратимуть парламентаріїв з анексованого Криму. Тому Україна заборонила Росії проводити вибори в Державну думу на своїй території.

Раніше голова МЗС України Павло Клімкін заявив, що прийдешні вибори в Держдуму Росії є нелегітимними. "Я вважаю вибори в Росії нелегітимними, тому що вони відбуваються на території окупованого Криму. Причому ці вибори не є легітимними ні в політичному, ні в правовому сенсі", - сказав міністр в інтерв'ю "Эху Москвы".

Зі свого боку голова Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров закликав жителів анексованого Криму бойкотувати вибори в Держдуму Російської Федерації. Крім того, він вважає, що Україні потрібно вимагати визнання нелегітимності всієї новообраної Держдуми РФ.

LB.ua
Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ