Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Російська агресія проти України змусила НАТО активізуватися – Президент

Президент Петро Порошенко переконаний, що агресія Росії проти України стала поштовхом до активізації роботи Організації Північноатлантичного договору. Про це повідомила прес-служба Президента України.

«Триваюча російська агресія пробудила НАТО, по суті, серйозно активізуватися. Я можу навіть висловити припущення, що НАТО прокинулося і це надало Альянсу «друге дихання». Союзники ще більше впевнились у необхідності об’єднання всіх своїх зусиль для взаємного захисту, важливості підвищення видатків на оборону і збільшення своєї присутності у світі», - сказав Глава держави на засіданні Комісії Україна-НАТО, яке відбувається у Києві за участі Генерального секретаря Альянсу Єнса Столтенберга.

«Наголошую, що вага і роль НАТО ще більше зростає в умовах нових викликів міжнародній безпеці в контексті подій, що відбуваються навколо України», - додав Петро Порошенко.

«Питання забезпечення європейської та світової безпеки просто не можуть предметно обговорюватися та бути успішно вирішеними без прямої і безпосередньої участі нашої держави», - наголосив Глава держави. Він нагадав, що вчора Україну відвідали Державний секретар США Рекс Тіллерсон та Генеральний секретар ООН Антоніу Гуттеріш.

«Ось чому відносини Україна – НАТО є на сьогоднішній день надзвичайно важливими», - підкреслив Петро Порошенко.

Президент зазначив, що візит Генерального секретаря НАТО та представників країн-членів Альянсу до Києва відбувається у 20-ту річницю підписання Хартії про особливе партнерство між Україною та НАТО, а два роки тому – у 2015-му в Києві вперше відбулося засідання Ради національної безпеки і оборони України, в якому брав участь Єнс Столтенберг.

«Це ламає шаблони, це демонструє абсолютно нові підходи України і НАТО до зміцнення взаємної безпеки», – зауважив Петро Порошенко.

Він нагадав, що за 20 років особливого партнерства Україна та НАТО пройшли довгий, насичений важливими подіями, значними здобутками і, водночас, насичений значними викликами шлях, Організація продемонструвала зростання.

«Сьогодні ми щиро вітаємо представників 29-ти держав-членів Альянсу, я наголошую – найефективнішого безпекового інструменту, який існує в світі, найефективнішого союзу держав, утвореного після Другої світової війни, який продовжує успішно розвиватися. І я хочу привітати 29-го члена НАТО – Чорногорію. Ми думаємо, що ваш вступ також глибоко символічний і ми дуже раді бачити саме вас сьогодні у нас в Києві серед країн-членів», - сказав Глава держави.

Генеральний секретар НАТО назвав засідання Комісії Україна-НАТО чудовим прикладом тісної співпраці, співробітництва та дружби між Україною і Альянсом.

«Ми глибоко цінуємо значний внесок України до Північноатлантичного альянсу протягом останніх двадцяти років», - сказав Єнс Столтенберг. При цьому він особливо відзначив, що Україна є єдиним партнером Альянсу, який бере участь в усіх місіях та операціях НАТО, включаючи Афганістан і Косово.

Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг також наголосив, що сьогодні делегація Альянсу у Києві, «щоб продемонструвати солідарність НАТО з Україною і тверду підтримку суверенітету і територіальній цілісності країни».

«Росія проводить агресивні дії проти України. НАТО і союзники НАТО стоять на боці України. НАТО і союзники Альянсу не визнають російської незаконної анексії Криму. І ми глибоко занепокоєні безпековою ситуацією на Сході України, яка вже забрала життя багатьох людей», - наголосив Єнс Столтенберг.

Генеральний секретар НАТО твердо підкреслив, що Мінські угоди мають бути повністю виконані, а спостерігачі ОБСЄ – мати повний доступ до усіх територій України.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ