Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика  |  Cуспільство

Російська опозиція поскаржилась Європі на Україну через викрадення Развозжаєва

Російська опозиція звернулась до комісара Ради Європи та в Європарламент з вимагою розібратися, чому українська влада не присікли протиправні дії російських спецслужб через викрадення людини.

Про це в ексклюзивному коментарі УНН повідомив представник російської опозиції Борис Нємцов.

"Ми з цього приводу звернулись до комісара Ради Європи та звернулись в Європарламент. Звернення ми написали декілька днів потому, та наразі ми чекаємо реакції. Щодо процедури, як саме воно там розглядається, я не знаю", – зазначив співрозмовник агентства.

Російський політик також повідомив, що суть звернення в тому, що російська опозиція вимагає розібратися, чому українська влада не присікли протиправні дії російських спецслужб через викрадення людини.

Нагадаємо, інформація про порушення кримінальної справи з приводу викрадення опозиціонера Леоніда Развозжаєва, яка з'явилася в ЗМІ не відповідає дійсності, повідомили в Слідчому комітеті Росії (СКР).

Раніше деякі ЗМІ із посиланням на правозахисників повідомили, що розпочато розслідування викрадення Развозжаєва.

"Насправді слідство почало проводити перевірку ще 22 жовтня, і не за заявою Развозжаєва, а за повідомленнями ЗМІ", - сказав співрозмовник агентства.

Він додав, що при допиті Развозжаєв жодного разу не просив слідчого порушити кримінальну справу.

"На жаль, крім невиразних пояснень самого Развозжаєва, СКР не отримані ніякі матеріали, що свідчать про його викрадення. Сторона захисту також не надала жодних свідчень про факт викрадення, а також про його перебування в тому чи іншому місці", - додав він.

За його словами, слідство має намір завершити перевірку і за її результатами вирішити, чи порушувати кримінальну справу чи ні.

Крім того, підтвердило, що МВС України не має інформації щодо того, яким чином і способом російський опозиціонер Леонід Развозжаєв міг залишити територію України і опинитися в Росії.

"МВС не має інформації, яким чином Развожаєв міг опинитися на території РФ, це не є предметом нашої перевірки. Яким чином він покинув Україну - добровільно або ж з чиєюсь допомогою - це питання не входить в нашу компетенцію, і якоюсь інформацією про способи його переміщення ми теж не володіємо", - сказав речник МВС В.Поліщук.

В свою чергу, СБУ проводить перевірку законності перебування російського опозиціонера Леоніда Развозжаєва в Україні.

Нагадаємо, громадянин Російської Федерації, представник "Лівого фронту" Леонід Развозжаєв під час виїзду з України не робив жодних заяв щодо застосування насильницьких дій відносно нього. Про це сказав помічник голови Державної прикордонної служби України Сергій Астахов.

"19 жовтня він виїхав з України з одного з пунктів пропуску і під час проходження паспортного контролю від нього не надходило офіційних заяв або скарг. Також не надходило жодних заяв щодо насильницьких дій відносно нього", - зазначив С.Астахов.

Як повдіомлялось раніше, 18 жовтня опозиціонер був оголошений у федеральний розшук у кримінальній справі про підготовку до організації масових заворушень за результатами перевірки фактів, викладених у програмі НТВ "Анатомія протесту-2".

Раніше повідомлялося про арешт Развозжаєва і про те, що він написав про деталі приготування ним, Сергієм Удальцовим, Костянтином Лебедєвим й іншими опозиціонерами масових заворушень.

Лідер "Лівого фронту" Сергій Удальцов сказав, що Развозжаєв обмовив себе під тортурами.

Уповноважена Верховної Ради з прав людини Валерія Лутковська направила офіційні запити до державних структур України з метою з’ясування інциденту навколо представника організації "Лівий фронт" громадянина Російської Федерації Леоніда Развожаєва.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ