Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика  |  Cуспільство

Російські хакери атакують енергетичні мережі країн Балтії

Від 2015 року підозрювані у зв’язках з Росією хакери здійснюють кібератаки на енергетичні мережі країн Балтії. За нападами стоять російські державні структури, які посилюють атаки, коли Росія проводить великі військові вишколи. , - інформує

Сили НАТО занепокоєні інформацією про ці кібератаки. Вони вважають, що хакери можуть заблокувати енергетичні мережі в регіоні, так ця це сталося в Україні, коли у декількох регіонах зникла електроенергія.

НАТО та експерти з питань кібербезпеки вважають, що хакери шукають слабкі місця у балтійських енергетичних системах і вивчають спосіб їхнього управління, аби могти заблокувати їхню роботу у потрібний момент, пише Польське радіо із посиланням на  Reuters.

Співробітник служб безпеки однієї з країн Балтії сказав, що кібератаки зазичай посилюються, коли Росія проводить масштабні військові маневри поблизу кордонів. Речник Кремля Дмітрій Пєсков на запитання про зв’язки хакерів з Росією сказав, що це «черговий наклеп проти Росії».

У доповіді про загрози національній безпеці в 2017 році Литва ствердила, що у квітні минулого року гакери здійснили серйозні DDoS-атаки (відмова в обслуговуванні), направлені проти міністерств та організацій, летовища у Вільнюсі та мас-медіа.

«Значна частина здійснених минулоріч кібератак проти державного сектора у Литві була пов’язана з російськими спецслужбами», - написано у доповіді.

«Припускаємо, що маємо противників, які хочуть нам зашкодити», - сказав Людас Алісаускас з литовського державного енергетичного холдингу Lietuvos Energia.

Компанія проводить вишколи, готуючись до відбиття кібератак, наприклад завдяки переходу у ручний режим управління мережами, - додав Алісаускас.

Експерти у галузі кібернетики наголошують, що у випадку кібератак в Україні оператори старших та менш технічно новітніх мереж могли запустити їх вручну. Натомість у випадку сучасних та цифрових систем це було би складніше.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ