Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Російські спецслужби масово вербують українських заробітчан

Співробітники Служби безпеки України протягом 2016-2017 років зафіксували понад п’ятдесят спроб вербування українських заробітчан спецслужбами РФ, повідомили у прес-центрі СБ України.

Правоохоронці встановили, що російські «колеги» вдаються до шантажу та створюють штучні компрометуючі ситуації для примушення заробітчан до негласного співробітництва.

Основні місця вербувальних підходів: українсько-російський кордон, лінія розмежування та тимчасово окуповані терористами території. Під час проходження паспортного та митного контролю під виглядом начебто додаткової перевірки документів заробітчан запрошують в окреме приміщення для бесіди з кадровими співробітниками ФСБ РФ. Потім залякуваннями та погрозами заборони в’їзду на територію Росії, проблемами з правоохоронними органами РФ вони намагаються примусити українців погодитись на негласне співробітництво.

Спецслужби країни-агресора пропонують громадянам України збирати та передавати відомості про дислокацію та переміщення підрозділів Збройних Сил України, їх кількість та озброєння, деталі щодо роботи українських силових структур тощо, тобто підштовхують до державної зради.

Служба безпеки України нагадує, що такі дії кваліфікуються відповідно до ст. 111 (державна зрада) Кримінального кодексу України та караються позбавленням волі терміном до 15 років.

Громадянин України, який не вчинив на виконання злочинного завдання, отриманого від іноземної спецслужби, жодних дій і добровільно заявив органам державної влади про свій зв'язок з ними, звільняється від кримінальної відповідальності. СБУ також неодноразово закликала громадян України бути пильними і не виїжджати без надважливих причин до РФ, оскільки на території країни-агресора відсутні гарантії їхньої безпеки. 

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ