Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Російських чиновників хочуть залишити без Google

До Держдуми внесено законопроект, що забороняє держслужбовцям використовувати іноземні месенджери і пошукові системи з метою забезпечення безпеки службової інформації. Як передає РБК, список заборонених програм повинен визначити президент.

Відповідний законопроект вніс до Держдуми 17 листопада депутат від фракції КПРФ Вадим Соловйов.

Як випливає з тексту законопроекту, Соловйов запропонував внести відповідні поправки до статті 17 Закону «Про державну цивільну службу РФ», де прописані заборони, які накладає на чиновника цивільна служба. Депутат пропонує доповнити статтю положенням про заборону на використання чиновниками «програмних продуктів і засобів зв'язку, які можуть використовуватися для несанкціонованого доступу до відомостей конфіденційного характеру або службової інформації».

Як передає РБК, поправки, запропоновані Соловйовим, спрямовані насамперед на іноземні сервіси, за допомогою яких іноземні розвідки можуть «відносно легко отримувати відомості конфіденційного характеру», - сказано в пояснювальній записці до законопроекту. Йдеться про західні пошукові системи Google і Yahoo!, а також про месенджери WhatsApp, уточнює депутат.

При цьому в тексті самого законопроекту не вказано конкретний перелік програм, на використання яких поширюватиметься закон. Цей список, за задумом Соловйова, має бути визначений указом президента.

Соловйов у розмові з РБК зазначив, що ідея законопроекту народилася після виступу секретаря Радбезу Миколи Патрушева, який наприкінці серпня запропонував заборонити російським держслужбовцям користуватися іноземними сервісами.

Укрінформ

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ