Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Розклад політичних сил у парламенті після виборів не змінився — Юрій Шведа

Розклад політичних сил у парламенті після проведення дострокових виборів не змінився. Парламент і надалі залишився поляризованим. І більшість у кількості 228 народних депутатів не є фактичною більшістю, адже вона не зможе працювати і приймати рішення абсолютно без погодження із половиною депутатів, які також представляють Україну. Про це сьогодні на конференції «Регіональний вимір політичного процесу в Україні у 2007 році» повідомив політолог, викладач ЛНУ імені Івана Франка Юрій Шведа.
Він зазначив, що при кожному голосуванні більшість у кількості 228 депутатів далеко не завжди може набирати 226 голосів. «Потрібно, щоб усі були на місці, так ще й правильно голосували. Це практично неможливо. Також в принципі неможливо забезпечити постійну участь 228 депутатів у сесійній залі. Завжди потрібно, попри власні симпатії чи антипатії, реально оцінювати розвиток політичного процесу», — зазначив Юрій Шведа.
«Чому я говорю, що дострокові вибори не змінили розклад політичних сил у парламенті? 228 – нічого не дає, і в парламенті може початися дежавю попередніх виборів, тільки навпаки: 175 народних депутатів від Партії регіонів можуть завісити над своїми місцями великий державний прапор України і сказати: ми також представляємо думку половини українського суспільства, а ви не даєте нам її відстоювати. На жаль, чи на щастя, але це реальність. Вибори не змінили ситуацію радикально. Я не говорю про розкол держави наполовину, проте політичні сили у парламенті саме так і розкладені: не більшість і меншість, а фактично 50 на 50. І ще зараз ми дуже часто чуємо вираз «формування демократичного чи проукраїнського парламенту. Таких висловів у політиці варто уникати і просто говорити «більшість» та «меншість», адже такі вислови завжди провокують негативні коментарі та дискусію з боку опонентів. Що Партія регіонів, яка представляє інтереси жителів Харкова чи Одеси, не є проукраїнською чи якщо вона утворює коаліцію, то ця коаліція не є проукраїнською? Ми не можемо сказати, що раніше у парламенті була проказахська чи проєврейська більшість, вона так чи інакше була проукраїнською, адже це Верховна Рада України і цим все сказано», — зазначив Шведа.
Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ