Notice: Undefined index: volyn in /home/galinfo/web/galinfo.com.ua/public_html/lib/custom/mo_news_func.php on line 97
Новини Європи: Розкопки в нацистському концтаборі Собібор. Нові знахідки
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Волинь

Розкопки в нацистському концтаборі "Собібор". Нові знахідки

Група археологів провела розкопки в Польщі, там, де в 1942-1943 роках був табір смерті "Собібор".

В ході розкопок уздовж так званої «дороги в небо» (шлях від бараків до газових камер) були знайдені особисті речі та ювелірні прикраси в'язнів цього концтабору. Ймовірно, особисті речі були викинуті ними в останні хвилини життя, тому їх і не виявили охоронці.

Наприклад, був знайдений кулон з датою народження (3 липня 1929 року), власницею якого імовірно була Кароліна Коен з Франкфурта-на-Майні, вислана 11 листопада 1941 року з Німеччини в мінське гетто, а в 1943-му доставлена в «Собібор». Ім'я власниці кулону було встановлено по архівах «Яд ва-Шем», в цьому напрямку пошуку допомагає фахівець з Управління старовини Ізраїлю.

Аналогічний кулон носила свого часу Анна Франк, що також народилася у Франкфурті на кілька тижнів раніше Кароліни і померла в 1945 році в концтаборі Берген-Бельзен. В даний час історикам відомі всього два таких кулони.

Нагадаємо, що за час існування табору «Собібор», з 15 травня 1942 року по 15 жовтня 1943 року, в ньому були вбиті близько 250 тисяч євреїв. 14 жовтня 1943 року в «Собіборі» відбулося єдине успішне з великих повстань в нацистських таборах смерті. Фактичним керівником повстання став офіцер Червоної армії Олександр Аронович Печерський (помер в 1990 році).

newsru.co.il

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ