Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Культура

Розшифрована таблиця Поморянського замку відкрила нову інформацію про власників

Розшифровано та перекладено українською зміст таблиці, розташованої над вхідним порталом Поморянського замку. Про це повідомили в спільноті “Поморянський замок” у Фейсбук.

В спільноті стверджують, що є розбіжності між раніше відомою та виявленою сьогодні інформацією, зокрема, про власників замку.

Таблиця засвідчує: 

«Замок сей зведено року Божого 1340 за Миколая Свинки. Року Божого 1497 успадковано Яном з Сенни Сенінським, каштеляном Львівським. Року Божого 1619 придбано Якубом з Собещина Собеським, старостою Красноставським. Року Божого 1661 дня 27 жовтня передано у спадок Яну з Собещина Собеському, що в день 21 травня 1674 обраний королем Польщі. Ним відновлено укріплення та збудовано там житло. З цього містечка дня 5 червня року Божого 1694 Станіслав Загоровський разом з 300-ма крилатими гусарами бився під селом Годів з 70 000 татарами. Стріла смертельно поранила славного. Року Божого 1770 замок придбано князем Михайлом Казимиром Радзивіллом. Року Божого 1788 викуплено Станіславом Прушинським, каштеляном Овруцьким, а згодом - Житомирським. Року Божого 1880 замок купив граф Станіслав Потоцький. Року Божого 1922 значним коштом відновлено графом Георгієм Потоцьким».

Розбіжності з дотепер відомою інформацією:

1. В тексті таблиці вказано, що в 1694р. з татарами під с.Годів бився виходець з Поморян Станіслав Загоровський, тоді як офіційних джерелах фігурує Костянтин-Ян Загоровський.

2. В тексті таблиці не вказано роду Кердеїв, хоча інші джерела наводять представників даного роду у переліку історичних власників Поморянського замку.

3. В тексті таблиці вказано, що в 1770р. замок придбано князем Михайлом Казимиром Радзивіллом, хоча в жодних відомих до сьогодні джерелах рід Радзивіллів не фігурував серед власників Поморянське замку.

4. В тексті таблиці вказано, що у 1880р. замок придбано Станіславом Потоцьким, тоді як відомо, що в 1976р. замок придбав граф Роман Альфред Марія Потоцький.

5. Також відомо, що деякий час замок був у власності українського роду Шептицьких, про що не зазначено в таблиці. Це питання наразі вивчається.

Таблиця писана латинкою, різьблена в мармурі та змонтована в 1922 або в 1930-их роках над вхідним порталом замку.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ