Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Культура

Розвиток культури Львівщини: як це було торік і чого слід очікувати цього року

Про досягнення у розвитку культури Львівщини у 2015 році та про плани на 2016 рік розповіла сьогодні, 19 січня, під час звіту директор департаменту Львівської ОДА з питань культури, національностей та релігій Христина Береговська, передає кореспондент Гал-інфо.

«573 млн гривень було закладено в бюджет 2015 року для  департаменту з питань культури, національностей та релігій. Ці кошти надійшли із міського, обласного та районного бюджетів», - повідомила Христина Береговська.

За її словами, Львівщина посідає І місце в Україні за кількістю бібліотек та музеїв, ІІІ місце – за кількістю дітей, які відвідують початкові мистецькі школи та V місце - за кількістю мистецьких шкіл. 

«На розвиток бібліотек у 2015 році було виділено 112 млн грн. Нашим основним завданням  було зробити чим більше  інтерактивних  бібліотек в області. Отож, на Львівщині вже понад 500 бібліотек із 1300 мають доступ до Інтернету», - наголосила вона.

«Щодо музеїв Львівщини, то за цей рік відбулося 348 виставкових проектів, які відвідали понад 1 400 тис. відвідувачів», - сказала Христина Береговська.

Окрім того, вона розповіла про пілотний проект «Недільні заходи у народних домах Львівщини»: лише у грудні минулого року пройшло понад 3 тис. заходів.

Також директор департаменту нагадала про «Мандруючий кінотеатр», який мандрував селами Львівської області, а ще про проект «Вікенд у Львові», який спрямований на дітей та пенсіонерів.

«У 2015 році для департаменту пріоритетними були три  програми: «Програма розвитку української мови», «Програма допомоги бібліотечним фондам» та «Програма кінематографії». На ці програми було виділено понад 2 млн грн. Також департамент культури брав активну участь у різноманітних грантах для реалізації культурних проектів», -  розповіла Христина Береговська.

2015 рік було проголошено роком Митрополита Шептицького, Ігоря Білозора та Михайла Вербицького.  Нагадаємо, у липні минулого року  урочисто відкрили пам’ятник Митрополиту Шептицькому поблизу церкви Св. Юра.

За її словами, що стосується планів на 2016 рік, то акцент буде зосереджений на роботі Народних домів та на розвитку професійного мистецтва жителів віддалених районів Львівщини.

"Окрім того, ми матимемо чотири великі проекти, на які виділено 10 770 тис. грн", - запевнила чиновниця.

"Цей рік буде роком  мистецької освіти, святкування пам’ятних дат, різних культурних промоцій, читання, Днів культури Львівщини у світі, музейної діяльності та реалізації поданих заяв на міжнародну технічну допомогу. Також важливим є підтримка та створення українського кіно", - сказала директор департаменту. 

Щодо Днів культури Львівщини у світі, то вона зазначила, що у цьому проекті планується охопити 14 країн світу.

"2016 рік є роком Івана Франка, Михайла Грушевського та Бориса Возницького", - додала Христина Береговська.

Нагадаємо, на Львівщині налічується 2 839 культурно-мистецьких інституцій. Із них понад 1400 Народних домів, 1300 бібліотек,  7 вищих мистецьких закладів 1-4 рівня акредитації, 74 початкові мистецькі школи, 70 обласних музеїв. 

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ