Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство  |  Війна з Росією

Рубан не має повноважень вести переговори щодо звільнення українців, - СБУ

У Службі безпеки створено Об’єднаний центр з координації пошуку, звільнення незаконно позбавлених волі осіб, заручників та встановлення місцезнаходження безвісти зниклих в районі проведення АТО, лише цей Центр уповноважений від імені СБУ вести перемовини про звільнення та робити заяви. Про це йдеться у повідомленні СБУ, яке розповсюджено 16 січня.

Служба безпеки України продовжує активну роботу із визволення заручників з рук терористів – кожного з наших громадян, хто потрапив у таку біду. Це один з пріоритетів. На сьогодні уже вдалося звільнити 2998 осіб. У неволі насильно утримуються ще 131. Тривають важкі переговори про обмін у форматі «усіх на усіх», передбачений Мінськими домовленостями.

У Службі безпеки створено Об’єднаний центр з координації пошуку, звільнення незаконно позбавлених волі осіб, заручників та встановлення місцезнаходження безвісти зниклих в районі проведення антитерористичної операції.

Ще раз підкреслюємо – сьогодні лише цей Центр уповноважений Службою безпеки від її імені вести перемовини про звільнення, робити заяви – адже зайве слово, невчасна емоція може вартувати людського життя.

Ми вдячні усім волонтерам, громадським активістам, які тривалий час допомагають нам рятувати заручників. Залишаємося й надалі пліч-о-пліч з тими, хто уже дійсно поринув у ці справи з головою, щиро цим живе, підтримує сім’ї заручників.

Ми спільно робимо і віримо, що завершимо цю справу – повернуті будуть усі без винятку. Результат є там, де кожен крок зважений, а люди не шукають марної слави чи вигоди, де мотивація одна – безкорисна допомога.

Водночас закликаємо тих, хто, безпідставно прикриваючись Службою, втручається у цей делікатний процес, - не гратися долями людей!

Останнім часом такий собі громадянин В. Рубан поширює заяви, що начебто він, як представник СБУ, проводив якісь переговори з можливого звільнення громадян України в Мінську та начебто обговорював там вірогідність їхнього обміну на російських військовослужбовців.

СБУ офіційно наголошує, що В. Рубану не надавалися жодні доручення чи повноваження вести будь-які переговори щодо звільнення громадян України.

Тривалий час він безпідставно називає себе «генералом» спецслужби, з його слів так його представляють і окремі ЗМІ. Це також не відповідає дійсності.

У Мінську триває робота Тристоронньої контактної групи і чотирьох підгруп, де Україну представляють уповноважені на це особи.

Звичайно, пан Рубан міг побувати у Мінську як приватна особа, але він ніколи не брав участі в офіційних перемовинах чи зустрічах.

Питання звільнення українських громадян, які стали політв'язнями в РФ, зокрема, Надії Савченко, Олега Сенцова, Олександра Кольченка перебуває на особистому контролі Президента, про це йдеться на всіх міжнародних зустрічах.

Спекулювати на цих темах, надаючи недостовірну і відверто вигадану інформацію - це вводити в оману суспільство і родичів полонених.

Служба безпеки України відкрита до співпраці у пошуці і звільненні громадян, що перебувають на окупованих територіях чи у РФ у форматі роботи волонтерів з міжвідомчим центром, але при цьому вкотре закликає відмовитися від спекуляцій і неправдивих заяв.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ