Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

«Rzeczpospolita»: Ринок праці потребує українців

Громадяни України приїжджають до Польщі з економічних і політичних причин. Щораз більше їх можна зустріти за прилавком, у сфері послуг чи в лікарнях. А як з їхньою присутністю радить собі польський ринок праці? – запитує газета «Rzeczpospolita».

Відповідь приносить рапорт Колегіуму Східної Європи імені Яна Новака-Єзьоранського у Вроцлаві: українці важко працюють, витрачають у Польщі гроші і переказують їх на батьківщину. Причому, як оцінив автор документа Якуб Біньковський, їхні трансферти є меншими, ніж поляків, що перебувають за кордоном. Попри те, в громадських дебатах поширюється щораз більше шкідливих міфів про вплив еміграції з України на польську економіку.

Чимало політиків та журналістів забуває про «основний факт, що завдяки іммігрантам з України досі ми уникали повної демографічної катастрофи», – пише автор. Зате, поширена популістська риторика, зокрема, що «українці забирають нам роботу», хоч попри масовий наплив заробітчан з України, безробіття в Польщі зменшується.

Також необґрунтованим є закид, що через українців усі отримують штучно знижену заробітну плату. В умовах європейської демографічної кризи охочі до роботи іммігранти – це один із найцінніших ресурсів, за який із Польщею змагатимуться заможні країни Західної Європи. Тому дописувач рекомендує максимальне спрощення процедур, які стосуються легального працевлаштування.

Польське радіо

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ