Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Саакашвілі їде в Мостиська на суд

Сьогодні, 18 вересня, у Мостиськах на Львівщині відбудеться судове засідання з приводу перетину українсько-польського кодорну екс-президентом Грузії Міхеїлом Саакашвілі. Про це Саакашвілі повідомив на своїй сторінці у Фейсбук.

Суд повинен розпочатися о 16.15. 

Нагадаємо, у неділю, 10 вересня, прихильники екс-голови Одеської ОДА Міхеіла Саакашвілі прорвалися через український кордон біля ПП "Шегині " та завели лідера "Руху нових сил" і політиків, які супроводжували його, на територію України. Після прориву він відразу ж сів в автомобіль, який у супроводі ще кількох машин відправився до Львова.

Держприкордонслужба України зробила офіційну заяву про прорив через держкордон в пункті пропуску "Шегині" та масове незаконне порушення кордону. Помічник голови ДПСУ Олег Слободян пізніше повідомив, що українські прикордонники не застосовували зброю під час подій у пункті пропуску "Шегині", бо заздалегідь отримали наказ не застосовувати силу.

У МВС повідомили, що під час прориву групи "агресивно налаштованих осіб" через кордон у ПП "Шегині" тілесних ушкоджень зазнали 12 поліцейських і 5 прикордонників. Правоохоронці підкреслили, що будуть реагувати на те, що трапилося "відповідно до букви закону". Поліція відкрила провадження за статтею про незаконний перетин держкордону (ст.332). Пізніше також стало відомо, що Саакашвілі внесено в базу сайту "Миротворець" у розділ "Чистилище".

Зі свого боку Генпрокурор України Юрій Луценко заявив, що відповідальні за організацію прориву кордону, а також особи, які керували і сприяли протиправним діям, повинні бути притягнуті до кримінальної відповідальності.

Пізніше ввечері екс-президент Грузії Міхеіл Саакашвілі разом із лідером "Батьківщини" Юлією Тимошенко і лідером руху "Справедливість" Валентином Наливайченком прибули до Львова, де на площі Ринок у ратуші зустрілися з мером міста Андрієм Садовим. У місті екс-президента Грузії зустрічали кілька тисяч осіб. Саакашвілі заявив, що буде "захищати людей, яких влада спробує зараз звинуватити в незаконному перетині кордону". Садовий назвав ситуацію, яка сталася, ганьбою для влади країни.

12 вересня в рамках розслідування кримінальних проваджень за фактами подій на ПП "Шегині" поліція Львівської області затримала п'ятьох активних учасників подій. Правоохоронці також встановили особи шести ймовірних організаторів порушення громадського порядку поблизу державного кордону, а також 32 активних учасників подій. У середу суд обрав запобіжний захід у вигляді арешту на 60 діб стосовно двох учасників подій на ПП "Шегині".

12 вересня співробітники Держприкордонслужби вручили М.Саакашвілі у Львові протокол про незаконний перетин кордону. Політик підписав його зі своїми запереченнями. На 18 вересня у Львівській області призначено судове засідання з розгляду цього протоколу.

Саакашвілі заявив, що має намір прибути до Києва 19 вересня.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ