Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Саакашвілі: Яценюк і Насіров паралізували розмитнення товарів

Одеський губернатор Міхеіл Саакашвілі вважає, що запроваджений прем'єром Арсенієм Яценюком новий порядок розмитнення товарів є неприйнятним і паралізує роботу бізнесу. Про це він написав на своїй сторінці у Facebook.

"В черговий раз ДФС намагається провести псевдо-реформу замість встановлення чесних правил гри, що ще більше погіршує стан бізнесу. Проігнорувавши надії імпортерів на справедливі ціни розмитнення, прем'єр-міністр підписав постанову №724, згідно з якою усі товари тепер почали розмитнювати не по фактичній (згідно митного кодексу), а по заздалегідь визначеною ДФС, ціною", – повідомив він.

За словами губернатора, наразі оформлення на всіх митницях паралізовано.

Саакашвілі уточнив, що новий порядок дозволяє фіскальній службі маніпулювати вартістю розмитнення у ручному режимі, визначаючи ціни на товар за допомогою власних баз даних, ігноруючи при цьому реальні договори покупки і вказані в них ціни.

"Більше того, ДФС повинна забезпечити використання цих орієнтовних цін розмитнення. Упевнений, вони з радістю виконають це "почесне" завдання, адже це для сьогоднішніх корупціонерів це навіть і краще", – впевнений губернатор.

"Якщо, наприклад, імпортер купив деталі для свого машинобудівного заводу по реальному прозорому контракту за 100 000 доларів, а в митниці він не "свій" і в базі ДФС ці деталі коштують 500 000, то імпортер буде просто поставлений перед фактом", – вважає він.

За його словами, ці ціни розмитнення кардинально відрізняються по різних регіонах.

"І нарешті, це суперечить всім міжнародним нормам. Україна є членом ГАТТ, в якій чітко вказано, що першорядним методом є визначення митної вартості за ціною контракту. І резервний метод можна застосовувати тільки в тому випадку, якщо ціну контракту визначити не можна. Насіров готовий закрити очі навіть на міжнародні норми, аби залишити діючі порядки, що паразитують на митниці?" – додав Саакашвілі.

На думку губернатора, таким чином, під виглядом реформ ще більше погіршується становище бізнесу.

Як відомо, раніше Яценюк заявив про запровадження єдиного стандарту і ціни на розмитнення по всій країні. Тоді Саакашвілі похвалив це рішення і назвав його "перемогою".

Українська правда

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ